کم آبی ارتباط مستقیم با بیماری سالک دارد
به گزارش خبرنگار ایرنا، منصور شیشهفروش روز چهارشنبه در همایش ملی ” ایده های کاربردی در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک” در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: فارس، اصفهان و خوزستان بیشترین موارد شناسایی شده ابتلا به بیماری سالک را در کشور دارند که هریک از آنها به نوعی با مسائل تغییر اقلیم و کم آبی مواجه هستند.
وی با بیان اینکه برخی مناطق سالک خیز در اصفهان در کنار زاینده رود و تالاب گاوخونی خشک قرار دارند، اظهار داشت: لازم است وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این موارد را مورد توجه قرار دهد و گزارشی در این زمینه به وزارت نیرو در زمینه ضرورت تامین آب جهت این مناطق بویژه زاینده رود و تالاب گاوخونی، ارائه شود.
شیشهفروش اضافه کرد: در مناطقی که دچار خشکسالی و کم آبی است، شرایطی مانند جمع شدن زهآب، باعث ایجاد منبع لانه گزینی موش های صحرایی و پشه های خاکی ناقل سالک می شود.
وی تاکید کرد: اقدامات زیادی برای جمع آوری نخاله ها و بهسازی محیط در بسیاری از مناطق سالک خیز استان اصفهان انجام شده است اما زمانی که آب جاری نباشد، آمار ابتلا به سالک حالت سینوسی پیدا می کند ( کم و زیاد می شود) و مشکلاتی ایجاد می شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان تصریح کرد: بیماری سالک در اصفهان با توجه به مسائلی مانند رودخانه خشک زاینده رود، شرایط خاصی دارد بنابراین وزارت بهداشت باید بهصورت ویژه برنامه ای را برای این استان در نظر بگیرد.
وی با اشاره به شناسایی ۹۰ کانون سالک خیز در این استان اصفهان، اضافه کرد: این خطه نیاز اضطراری به ۴۰ میلیارد تومان اعتبار برای اقدامات پیشگیرانه و کنترل بیماری سالک مانند تامین لوازم حفاظت فردی دارد اما با وجودی که ۲ ماه است که این اعتبار به سازمان برنامه و بودجه اعلام شده، هنوز پرداخت نشده است.
شیشه فروش با تاکید بر اینکه لازم است این اعتبارات به موقع پرداخت شود، ادامه داد: همچنین در هر طرح توسعه باید از شبکه بهداشت استان درباره سالک خیز بودن مناطق استعلام شود.
به گفته وی، برخی از مناطقی که با بیماری سالک درگیر هستند با مسائلی مانند عدم سرمایه گذاری و مشکلاتی در زمینه گردشگری مواجه شده اند که باید مورد توجه و بررسی قرار گیرد.
وی آموزش و اطلاع رسانی برای پیشگیری و کنترل بیماری سالک را بسیار مهم دانست و گفت: تولید واکسن نیز برای مقابله با این بیماری از اهمیت بسزایی برخوردارست و استانداری اصفهان در این زمینه حمایت می کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در این همایش گفت: بیماری سالک یکی از مسائل مهم اصفهان و تعداد دیگری از استان های کشور است که به آن “زخم شرقی” هم می گویند.
شاهین شیرانی افزود: از ۱۴ سال گذشته تاکنون تلاش های بسیاری برای پیشگیری از این بیماری در کشور انجام شده است اما باید توجه داشت که فقط ۲۰ تا ۲۵ درصد سلامت مردم بطور مستقیم به دانشگاه علوم پزشکی برمی گردد و بقیه آن وابسته به تعاملات بین بخشی و فرابخشی است.
وی اظهار داشت: تا زمانی که نخاله های ساختمانی در شهرها باشد، دفع فاضلاب به درستی انجام نشود، خانه ها در جوار تاغزارها ساخته شود و زیست بوم (اکوسیستم) بهم ریخته شود باید انتظار بیماری سالک را داشته باشیم.
وی با تاکید بر ضرورت تعامل و همکاری بین بخشی برای مقابله با بیماری سالک، تصریح کرد: از جمله اقدامات انجام شده در استان اصفهان در این زمینه می توان به آموزش برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به آن هستند، لانه کوبی و جونده کشی اشاره کرد.
شیرانی تصریح کرد: در مواردی در ساخت واحدهای مسکونی یا ورزشگاه ها مسائل محیط زیست در نظر گرفته نمی شود و سپس با جمعیت زیاد مبتلا به سالک مواجه می شویم.
وی با اشاره به اقداماتی که برای تولید واکسن سالک در کشور در حال انجام است، خاطرنشان کرد: پیشگیری از بیماری سالک در استان اصفهان اولویت دارد و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای هرگونه سرمایه گذاری و کمک برای تولید واکسن آماده همکاری است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: از ایده های برتر ارائه شده در همایش ملی ” ایده های کاربردی در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک” حمایت و در اسرع وقت در نظام سلامت استفاده خواهد شد.
همایش ملی “ایده های کاربردی در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری سالک” امروز در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان آغاز شد و تا فردا پنجشنبه ۲۱ مهر ادامه دارد؛ در این رویداد علاوه بر ارائه ایده های منتخب، میزگردهای تخصصی با حضور دانشگاهیان، کارشناسان و پژوهشگران برگزار خواهد شد.