جدال با ۱۳ سال خشکسالی در گلستان
معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان گلستان گفت: این منطقه مطابق دادههای آماری طی ۴۵ سال اخیر ۱۳ سال خشکسالی، ۱۷ سال نرمال و ۱۵ سال ترسالی را تجربه کرده است.
داود احمدینصرآبادی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان با محوریت مدیریت مصرف آب و گذر از تنش آبی تابستان ۱۴۰۰ در خصوص ارزیابی ریزشهای جوی طی هفتماهه اخیر در استان اظهار کرد: وضعیت بارش در فصول مختلف تفاوت دارد، در پاییز ۲۸ درصد بارندگی، در زمستان ۳۴ درصد بارندگی، بهار ۲۴ درصد بارندگی و تابستان ۱۴ درصد بارندگی در دادههای درازمدت استان گلستان ثبت شده است.
وی تصریح کرد: وضعیت ریزش آبی از مهر سال ۱۳۹۹ تاکنون در سطح کشور کاهش ۵۴ درصدی نسبت به میانگین سال ۱۳۹۹-۱۳۹۸ داشته و کاهش ۳۸ درصدی نسبت به میانگین درازمدت داشته است، در استان گلستان کاهش ۳۶ درصد نسبت به سال گذشته و در مقایسه با میانگین درازمدت نیز ۳۶ درصد کاهش داشته است.
معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان گلستان در خصوص وضعیت بارش در هفت ماه اخیر افزود: استان گلستان در ۶ ماه از هفت ماه سال جاری کاهش بارش نسبت به میانگین درازمدت داشته است.
احمدینصرآبادی با بیان اینکه مطابق دادههای آماری در طول مدت ۴۵ سال اخیر استان گلستان با ۱۳ سال خشکسالی دست و پنجه نرم کرده است، گفت: این استان همچنین ۱۷ سال شرایط نرمال و ۱۵ سال ترسالی را تجربه کرده است.
وی بیان کرد: استان گلستان در ۴۶ سال گذشته، امسال در سال آبی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به لحاظ کمترین میزان بارش در رتبه دوم کشور قرار گرفته است و رتبه نخست را در سال ۱۳۶۲-۱۳۶۱ ثبت کرده بود.
معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان گلستان گفت: به جز اسفند در تمام ۶ ماه گذشته کاهش بارندگی در استان گلستان داشتهایم.
احمدینصرآبادی افزود: در فروردین امسال ۵۷ درصد میزان بارندگی نسبت به درازمدت کاهش پیدا کرده است، در اسفند گذشته چهار میلیمتر افزایش بارندگی نسبت به میانگین درازمدت در استان ثبت شده است.
وی با تاکید بر اینکه گلستان رتبه پنجم بیشترین میزان کاهش بارش در کشور را داراست، گفت: استان با کاهش بارش در هفت ماهه امسال نسبت به میانگین درازمدت داشته است، کاهش ۲۵ الی ۵۰ درصدی بارندگی در استان اتفاق افتاده است که اختلاف بارش سال آبی جاری تا فروردین ۱۴۰۰ را نشان میدهد.
معاون بهرهبرداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان گلستان با اشاره به اینکه گرگانرود ۴۶ درصد حجم وسعت حوضه آبریز استان را تشکیل میدهد، تصریح کرد: در این حوضه آبریز تمامی چاههای کشاورزی، صنعت و شرب قرار دارد و کاهش ۳۰ تا ۴۰ درصد بارشها را داشته است.
احمدینصرآبادی بیان کرد: اگر همین روند ادامه پیدا کند برای چاههای آب شرب با نشست سطح آبهای چاهها، بریدگی جداره چاههای آب مواجه خواهیم بود.
وی با اشاره به کاهش ۶۴ درصدی آب رودخانههای اصلی گفت: همچنین با کاهش ۴۶.۵ درصدی آب در سرشاخههای استان مواجه خواهیم بود.
معاون بهره برداری و توسعه آب شرکت آب و فاضلاب استان گلستان بیان کرد: در سال گذشته ۱۸۲ میلیون مترمکعب یا ۷۴ درصد حجم ذخیره سدهای استان آبگیری شد، اما امسال ۹۱ میلیون متر مکعب آبگیری انجام شد که کاهش ۵۰ درصدی حجم ذخیره سدهای آب را نشان میدهد.
احمدینصرآبادی در خصوص اثر خشکسالی بر آبخوانهای استان گلستان گفت: حجم ذخیره سفره کمعمق آب زیرزمینی در فروردین سال آبی گذشته با کاهش ۱۹۱.۰ میلیون مترمکعب مواجه بوده است.
وی بیان کرد: اگر قرار باشد مقدار بارش هفت ماه امسال را تعمیم به ۱۲ ماه دهیم در پایان شهریور ۳۲ درصد کاهش بارندگی در استان خواهیم داشت که این عدد در کشور ۴۶ درصد اتفاق میافتد که این کاهش بارش نسبت به میانگین بلندمدت اتفاق خواهد افتاد.
به گفته احمدینصرآبادی، روستاهای کوهستانی به شدت با کمآبی مواجه خواهند بود، مساحت برف امسال هشت کیلومتر است در صورتی که مساحت برف در مدت مشابه سال قبل «سال آبی ۱۳۹۹-۱۳۹۸» ۱۸۰ کیلومتر مربع بوده است و این نشان میدهد که روستاهای کوهستانی به شدت با کمآبی مواجه خواهند شد.