
به گزارش ایرنا ، مازندران حدود ۱۲۰ رودخانه اصلی و فرعی به طول هفت هزار کیلومتر دارد که دستکم ۲۰ رودخانه از این تعداد رودخانههای بزرگ و اصلی هستند بنا به اعلام مسئولان ، ۵۰۰ کیلومتر از مسیر برخی از این رودخانه ها از درون بافت شهرها و روستاهای استان عبور می کند.
مازندران دارای ۲ سد بزرگ شهید رجایی ساری و البرز در سوادکوه و ۶ سد کوچک با ظرفیت ذخیره ۳۵۰ میلیون مترمکعب است.
هرچند عبور رودخانه ها در این مسیر براساس قرارداد طبیعی که وجود دارد مشکل ساز نیست ، اما طی سال ها و دهه های اخیر با ساخت و سازها در حریم مسیر ، این بخش از طبیعت استان دستخوش دست اندازی شد و خشمش را با جاری کردن سیل و سیلاب به خانه و کاشانه ساکنان اطراف نشان داد ، مانند سیلاب های پایان اسفند ۱۳۹۷ و فروردین ۱۳۹۸.
بر اساس آمارها، بر اثر سیل اسفند ۹۷، حدود هفت هزار واحد مسکونی در مازندران خسارت دید که از این تعداد بیش از ۶۰۰ خانه به طور کامل تخریب شد و اغلب آنها نیز در نزدیکی رودخانه های استان قرار داشتند. بنا به اعلام مسئولان ، سیل و سیلاب در آن زمان خسارت بیش از ۲ هزار میلیارد تومانی به بار آورد ، خسارتی که ثمره دست اندازی و تجاوز به حریم رودخانه ها و سلب آرامش از آنها بود.
سیلاب ها و طغیان های اخیر رودخانه ها باعث شد تا بررسی وضعیت حریم رودخانه ها و بازپس گیری مسیر از عوامل انسانی بیشتر مورد توجه قرار بگیرد تا ضمن احترام به طبیعت از خسارت های میلیاردی ناشی از سیلاب های بعدی جلوگیری شود .
مازندران در منطقه آب و هوائی معتدل قرار دارد و سالانه در این منطقه به طور میانگین ۷۳۰ میلی متر باران می بارد و این استان از لحاظ بروز سیل در کشور رتبه سوم را دارد. همچنین طول رودخانه های مازندران هفت هزار کیلومتر است و بر اساس آمارهای رسمی هم اکنون ۵۰۰ کیلومتر آن در محدوده مسکونی شهرها و حاشیه روستاها قرار دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران گفت: ۶۶ کیلومتر از رودخانه های حادثه خیز مازندران با هدف پیشگیری از سیلاب و بروز خسارت های مالی برای مناطق شهری و روستایی لایروبی شد.
حسینعلی محمدی ادامه داد: لایروبی رودخانههای استان نقش زیادی در پیشگیری از وقوع سیل و همچنین کاهش خسارات ناشی از سیلاب و طغیان رودخانهها دارد به همین دلیل با قوت این طرح درحال انجام است.
وی با اشاره به اینکه سیل، پُرحادثهترین اتفاق در استان مازندران است، افزود: به طور معمول در طول سال شاهد بروز خسارت سیلاب به بخشهای مختلف کشاورزی، زیرساختی، جادهای و حتی منازل مردم هستیم.
مدیرکل مدیریت بحران مازندران با تاکید بر ضرورت لایروبی و ساماندهی رودخانههای استان، خاطرنشان کرد: اهمیت موضوع موجب شده موضوع لایروبی و ساماندهی رودخانههای مازندران کماکان پُرشتاب انجام شود.
محمدی با اشاره به انجام لایروبی ۶۶ کیلومتر از نقاط حادثهخیز رودخانههای مازندران از ابتدای امسال تاکنون، تصریح کرد: انتظار داریم تا پایان سال ۵۰ کیلومتر دیگر از نقاط مستعد حادثه رودخانههای مازندران لایروبی شود.
این مقام مسوول، با اشاره به اینکه درکنار بهسازی سردهنهها بحث مدرنسازی سردهنههای کشاورزی هم باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: انجام مطالعات مناسب، اجرای پروژههای آبخیزداری در بالادست، مهندسی رودخانه در مسیلها و رودخانههای بحرانی مستعد بحران و ترمیم و مقاومسازی سازههای نامناسب فاقد آبگذری و ناایمن سطح استان ضروری است.
شرکت آب منطقه ای به عنوان متولی رودخانه های استان مازندران برای حفاظت و حراست از این انفال اقداماتی را انجام داده است که بنا به گفته مدیریت این مجموعه اقدامات صورت گرفته می تواند در پیشگیری از وقوع سیلاب ها و طغیان ها موثر باشد.
سرپرست منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری به خطر انباشت چوب های شکسته افتاده پشت سدهای سرشاخه گیر استان هشدار داد و دستور تخلیه هرچه سریعتر این چوب آلات را صادر کرد.
علی باقری جامخانه با صدور دستور فوری به تمامی ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ها، اظهار کرد: با توجه به تغییر شرایط جوی، بارندگی های شدید باران، نزولات آسمانی و همچنین بارش برف در مناطق بالادست و به منظور پیشگیری و جلوگیری از هرگونه حوادث و خسارات احتمالی، چوب آلات و انباشت پشت سدهای سرشاخه گیر، باید سریعاً تخلیه شود.
وی با اشاره به اینکه در چند روز آینده و آب شدن برف های مناطق بالادست، حجم رودخانه ها افزایش پیدا می کند و به طور یقین آورده های چوبی و املاح فراوانی در پشت سدهای سرشاخه گیر، قرار می گیرد، ادامه داد: از همین رو روسای ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری با امکانات مربوطه و همکاری دستگاه های مرتبط، در اسرع وقت نسبت به تخلیه به موقع سدهای سرشاخه گیر در حوزه های روستایی و تحت اختیار، اقدام لازم را انجام دهند.
باقری جامخانه با اشاره به این مهم که اگر پشت این سدهای سرشاخه گیر به موقع تخلیه نشود ممکن است پس از مدتی موجب شکستگی سد شود و حوادث گوناگونی مثل سیل را رقم خواهد زد، تصریح کرد: به همین دلیل، تخلیه به موقع سدهای سرشاخه گیر می تواند کمک بزرگی در جلوگیری از سیل احتمالی است.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری با بیان این که، مردم و شهروندان نباید برای انجام امورات خود در مسیرها و جاده ها به خاطر درختان شکسته و افتاده با مشکل مواجه شوند، تاکید کرد: گزارش اقدامات انجام شده به صورت مکتوب و مستند، تا پایان این هفته به اداره کل ارسال شود