بی‌توجهی ساربان شتران و مرگ تدریجی تالاب بین‌المللی هامون

به گزارش ایرنا، تالاب بین المللی هامون به عنوان بزرگترین دریاچه آب شیرین و سومین دریاچه بزرگ کشور از آن یاد می‌شده که در سال‌های اخیر به علت عدم ورود آب از سرچشمه‌های آن به طور کامل خشک شده و چرای شتر و تردد خودروها در بستر خشکیده هامون نیز بر تولید بیش از پیش گرد و غبار دامن زده است.

خشکیدن تالاب بین المللی هامون با آن گستره وسیع و فرسایش خاک و ماسه ‌بادی ناشی از سطح خشک شده این دریاچه، زندگی را برای مردم این منطقه تلخ کرده، و عدم تحقق حقابه سیستان از سوی کشور همسایه افغانستان باعث شده تا خشکسالی بر بستر خشکیده این تالاب تشدید و امروز به کانون اصلی ریزگردها در سیستان تبدیل کند.

با توجه به شرایط بحرانی که تالاب بین المللی هامون با آن مواجه است بارها از سوی یگان حفاظت اداره‌کل محیط زیست سیستان و بلوچستان توصیه شده ساربان شتران با در نظر گرفتن شرایط بحرانی تالاب، شترهای خود را برای چرا به بستر هامون نبرند، چون حضور شترها در بستر تالاب خشکیده سبب از بین رفتن پوشش گیاهی ناچیزی که در بستر آن باقی مانده، می‌شود.

بر اساس گزارش‌ها از ابتدای سالجاری تاکنون یک‌هزار و ۴۴۵ نفر شتر در قالب ۱۳ کاروان به خارج از تالاب هدایت شدندچرای بیش از اندازه شتران در بستر خشک تالاب بین‌المللی هامون و به دنبال آن خیزش گرد و خاک سبب از بین رفتن اندک پوشش گیاهی باقی‌مانده در بستر تالاب شده و تا زمانیکه ساربانان به کمک محیط زیست نیایند نمی‌توان به احیای پوشش گیاهی در بستر این تالاب و جلوگیری از ایجاد کانون‌های گرد و غبار امید داشت.

بر اساس گزارش‌ها از ابتدای سالجاری تاکنون یک‌هزار و ۴۴۵ نفر شتر در قالب ۱۳ کاروان که برای چرا وارد تالاب بین المللی هامون شده بودند از سوی یگان حفاظت اداره کل محیط زیست سیستان و بلوچستان به خارج از تالاب هدایت شدند اما این روند همچنان ادامه دارد.

همچنین تا زمانی که از سوی تمام سازمان‌های مربوطه همچون امور عشایری و جهاد کشاورزی در خصوص مدیریت چرای دام‌های سنگین از جمله شتر در بستر تالاب بین المللی هامون اقدامی صورت نگیرد، کنترل کانون‌های گرد و غبار و حفاظت از پوشش گیاهی به علت چرای بی رویه شتر در تالاب هامون مشکل خواهد بود.

بی‌توجهی ساربان شتران و مرگ تدریجی تالاب بین‌المللی هامون

خروج چهاردهمین گله شتر از بستر تالاب بین المللی هامون

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان از خروج چهاردهمین گله شتر از بستر تالاب بین المللی هامون در سالجاری در راستای حفظ پوشش گیاهی این تالاب خبر داد.

محمدرضا علیمرادی اظهار کرد: در راستای حفاظت از مناطق حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش، یگان حفاظت محیط زیست زابل موفق شدند یک گله ۱۰۰ نفری شتر را از بستر خشکیده تالاب هامون خارج کنند.

وی بیان کرد: از ابتدای امسال تا کنون یک‌هزار و ۴۴۵ نفر شتر در قالب ۱۳ کاروان از بستر تالاب بین المللی هامون خارج شدند که با خروج چهاردهمین کاروان شتر این آمار به یک‌هزار و ۵۴۵ نفر رسید.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: ورود و چرای شتر در بستر حساس و آسیب پذیر تالاب بین المللی هامون، موجب تخریب پوشش گیاهی و از بین رفتن آن می‌شود.

وی عنوان کرد: حفاظت از پوشش گیاهی تثبیت کننده کانون‌های گرد و غبار در قالب قرق و جلوگیری از چرای دام سنگین و همچنین جمع آوری شترها با جدیت بیشتری نسبت به سال‌های قبل انجام می‌شود.

به گزارش ایرنا، تالاب بین‌المللی هامون در زمان پرآبی یکی از تالاب‌های مهم دنیا و بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می‌شود که با مساحتی حدود پنج هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع و دامنه عمق یک تا پنج متر در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور، در منطقه سیستان واقع شده است.

این تالاب از سه بخش به نام‌های هامون پوزک در شمال شرقی، هامون صابُری در شمال و هامون هیرمند در غرب و جنوب غربی سیستان شکل گرفته است. بخش وسیعی از هامون پوزک و قسمت عمده هامون صابُری در خاک افغانستان و بقیه هامون‌ها در خاک ایران قرار دارد.

هامون به عنوان هفتمین تالاب بین المللی از حدود ۲ دهه قبل تاکنون با قطع آب رودخانه هیرمند به سبب ساخت سدهای متعدد برروی این رودخانه در داخل خاک افغانستان دچار خشکسالی شده است.

رودخانه هیرمند به عنوان تنها شریان تامین آب تالاب هامون از کوههای مرکزی افغانستان سرچشمه گرفته و پس از طی حدود یکهزار کیلومتر وارد خاک ایران در منطقه سیستان می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *