پیشگیری از تکرار سیل در روستای دهمیان سوادکوه
به گزارش ایرنا، پنجم تیر امسال وقوع سیل در سوادکوه خساراتی را به زیرساختها و برخی واحدهای مسکونی در چند روستای این منطقه از جمله روستای دهمیان وارد کرد. بارشهای شدید و ناگهانی تابستانی سبب شده بود که علاوه بر به راه افتادن جریان واریزهای گسترده در منطقه طالعرودبار، بالا آمدن سطح آب رودخانههای منطقه نیز آسیبها و مشکلاتی را ایجاد کند. یکی از این رودخانهها نیز رودخانه «بزلا» در شهرستان سوادکوه بود که بخشی از آن از روستای «دهمیان» سوادکوه میگذرد و هر چند وقت یک بار طغیان آن برای اهالی این روستا چالشهایی را ایجاد میکند.
امسال با هدف پیشگیری از تکرار چالشهای ناشی از طغیان رودخانه «بزلا» در محدوده این روستا، لایروبی رودخانه در دستور کار قرار گرفت و حدود ۲ هزار متر از طول این رودخانه ساماندهی شد.
به گفته مدیر دفتر مشارکتهای مردمی و طرحهای زودبازده شرکت آب منطقهای مازندران لایروبی رودخانه در محدوده این روستا از ابتدای مهر امسال آغاز شد و طی کمتر از یک ماه به پایان رسید.
لایروبی ۲ هزار متر از رودخانه «بزلا»
رضا رسولی انجام ساماندهی و لایروبی این رودخانه در محدوده روستای دهمیان سوادکوه را اقدامی با هدف پیشگیری از تکرار سیل و کاهش خسارات احتمالی ناشی از طغیان این رودخانه در روستا عنوان کرد و افزود: با توجه به بررسیهای انجام شده به منظور پیشگیری از وقوع سیل در محدوده این روستا لایروبی و ساماندهی نقاط حادثهخیز رودخانه بزلا در دستور کار قرار گرفت و انجام شد.
وی به سیل تابستان امسال در روستای دهمیان و انباشت رسوب ناشی از سیل در بستر این رودخانه اشاره کرد و افزود: با توجه بر جا ماندن آورد ناشی از سیل تابستان امسال در بخشهایی از مسیر رودخانه احتمال بروز خسارات در زمان افزایش حجم آب و طغیان رودخانه افزایش یافته بود و بر همین اساس لایروبی و ساماندهی نقاطه حادثهخیز رودخانه در محدوده روستای دهمیان در دستور کار قرار گرفت.
به گفته این مسئول با توجه به افزایش آورد آب رودخانهها در پاییز و زمستان و پیشبینی ماههای پر بارش در سال جاری، عملیات ساماندهی و لایروبی مسیر ۲ کیلومتری از هفته نخست مهر آغاز شد و در ۲۷ روز به پایان رسید.
رسولی میزان اعتبار هزینه شده برای انجام این ساماندهی و لایروبی را هفت میلیارد ریال عنوان کرد و گفت: در این عملیات لایروبی و ساماندهی حدود ۲۱ هزار متر مکعب انباشت و رسوبات باقیمانده از سیل در بستر رودخانه به شکل ایمن در حاشیه رودخانه ساماندهی شد.
وی خاطرنشان کرد: لایروبی رودخانهها به عنوان یکی از اقدامات اولویتدار شرکت آب منطقهای با در نظر گرفتن اولویت نقاط حادثهخیز ادامه دارد و تلاش میشود که سرعت و روند اجرای این نقاط افزایش یابد.
لایروبی رودخانهها که به عنوان یکی از اقدامات ضروری برای پیشگیری از وقوع بحران در زمان وقوع سیل و طغیان رودخانهها هر سال مورد تاکید مردم و مسئولان قرار میگیرد، در مازندران با توجه به تعدد رودخانهها و عبور آنها از روستاها و شهرها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
تمرکز بر لایروبی و ساماندهی رودخانهها در مازندران طی سالهای اخیر با توجه به تغییر روند بارندگیها و وقوع بارشهای سیلآسا و ناگهانی و طغیان رودخانهها با جدیت بیشتری دنبال میشود. بر همین اساس نیز لایروبی رودخانهها و نهرهای استان توسط شرکت آب منطقهای مازندران به عنوان متولی اصلی رودخانهها، در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ حدود چهار برابر افزایش یافت.
طبق آمارهای اعلام شده پارسال۱۵۷ کیلومتر از نهرها و رودخانههای مازندران لایروبی شد که نقش مهمی در پیشگیری از خسارات ناشی از طغیان رودخانهها و بهبود فرآیند تامین آب مورد نیاز کشتزارهای استان داشت. این در حالی است که مجموع لایروبی انجام شده رودخانههای مازندران در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۴ کیلومتر بود.
مازندران ۱۲۰ رودخانه اصلی و فرعی به طول هفت هزار کیلومتر دارد که دستکم ۲۰ رودخانه از این تعداد رودخانههای بزرگ و اصلی هستند و بخش قابل توجهی از آنها نیز از مناطق مسکونی عبور میکنند.