ماجراهای ادامه دار سوختن جنگلهای هیرکانی
به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری فارس، در روزهای گذشته جنگلهای هیرکانی در منطقه گیلان و مازندران به علل مختلف دچار آتشسوزی شده است. این آتشسوزی همچنان ادامه دارد و در نقاط مختلف ادامه دارد.
آتشسوزی عمدی است؟
حسین آقایی فعال محیط زیست درباره این اتفاق به خبرنگار فارس گفت: این آتشسوزیها بیشتر عمدی است و علت انسانی دارد و به علت تعارض منافعی که بین مردم و جنگل اتفاق میافتد این آتش زدنها صورت میگیرد. بیشتر برای تعرض به جنگل است و از بین رفتن آن برای ویلاسازی و زمین را پاک کردن است. این آتش را در مسیر باد روشن میکنند تا به راحتی پخش شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر در ۲۰ نقطه از استان گیلان این آتشسوزی مثل ماسال، رودبار، شفت و آستار ادامه دارد و در مازندران جنگلهای ۲۰۰۰ تنکابن، نکرس، نمک آبرود چالوس و شهسوار اتفاق افتاده است حتی گفته میشود آتش به مناطقی از گرگان هم کشیده شده است. به علت اینکه این آتش در یک نقطه متمرکز نیست و در نقاط مختلف پخش شده است، خاموش کردن آن دشوار است. بیشتر این آتشسوزی در کنار روستاها صورت گرفته که عمدی بودن این اتفاق را بیشتر مشخص میکند.
این فعال محیط زیست افزود: آتش به علت باد گرم علت سهل انگاری در شرایط خاصی رخ میدهد و شاید تنها ۱۰ درصد علت آتشسوزی باشد و بیشتر به علت عمدی بودن است. چون این آتشسوزی لکه لکه است جنگلبانی هم در خاموش کردن آن با دشواری روبرو است و تنها راه خاموش کردن آن باران است و باید دعا کنیم که این اتفاق بیفتد.
آقایی گفت: هواشناسی گفته است که فردا باران میبارد و ما منتظر هستیم که این اتفاق بیفتد چون واقعاً خاموش کردن آتشسوزی پراکنده به شدت سخت است.
حجم آتشسوزی زیاد است
مهرداد خزاییپول مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نوشهر با اشاره به اعزام دو اکیپ از سمت جنگلهای «ویسر» و «امامزاده کلیک» به سمت محل آتش سوزی در جنگلهای شمالی «کهنه ده» گفت: اکیپهایی از نیروهای محلی، سپاه، بسبج، هلال احمر، یگان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی با کمک شهرداریها و بخشداری منطقه به محل آتش سوزی اعزام شدند تا از دو طرف نسبت به مهار آن اقدام کنند.
با اشاره به درخواست بالگرد برای مهار آتش سوزی بیان کرد: از آنجایی که زیر محل آتش سوزی برگهای خیس قرار دارد همزمان با وزش باد دود زیادی به هوا بلند میشود و اینطور به نظر میرسد که حجم آتش سوزی زیاد است.
وی سهل انگاری شکارچیان و حفاران غیر مجاز را در خاموش کردن آتش، عامل اصلی حریق در جنگلهای این منطقه دانست و افزود: در منطقه دو هزار نیز نیروها و اکیپهای حاضر در حال مهار آتش سوزی هستند.
با تمام توان برای خاموش کرد آتش
همچنین محسن مرادی صادق، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران-نوشهر گفت: از حدود ساعت ۱۰ صبح امروز حریق در عرصههای جنگلی جاده «شوراب» مرز حوزه استحفاظی کجور و نوشهر آغاز و همچنان در حال اطفاست.
وی افزود: به دلیل وزش باد گرم و احتمال گستردگی آتشسوزی در جنگلهای تنکابن و نوشهر درخواست بالگرد شد.
مرادیصادق با بیان اینکه اولویت اعزام بالگرد جنگلهای تنکابن است، افزود: بعد از تنکابن بالگرد به جنگلهای کجور اعزام خواهد شد.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران-نوشهر با اشاره به اینکه نیروهای یگان حفاظت با همراهی نیروهای امدادی، هلال احمر، محیط زیست، بسیجیان و همیار طبیعت و مردم محلی در حال اطفاء آتش در نوشهر هستند، عنوان کرد: در زمان حاضر اراضی جنگلی «ویسر» کجور و «بالاس» تنکابن دچار حریق شده است که نیروها برای کنترل و اطفاء حریق در منطقه حضور دارند و در بقیه مناطق، تا این لحظه گزارشی مبنی بر آتشسوزی جنگلی و اراضی دریافت نشده است.
مرادیصادق به وزش باد گرم و احتمال حریق در اراضی جنگلی «اشاله» کرد و از مردم خواست تا از روشن کردن آتش در عرصههای جنگلی خودداری کنند.
هیرکانی کجاست؟
جنگلهای هیرکانی که برخی دانشمندان قدمت آن را ۴۰ میلیون سال برآورد کردهاند نمادی از فسیلهای زندهای محسوب میشود که ۱۴ تیرماه سال ۱۳۹۸ به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی ایران بعد از کویر لوت در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو آذربایجان در فهرست جهانی قرار گرفت.
این جنگل از آستارا در استان گیلان تا گلیداغ در شرق استان گلستان به طول ۷۰۰ کیلومتر و با عرض ۱۰ تا ۷۰ کیلومتر گسترده است.
پایان پیام/