پاییز و زمستان پر بارش اصفهان و لزوم آمادگی پیش از واقعه

خبرگزاری فارس، اصفهان: طبق اعلام مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی در زمان حاضر در بخش شرقی و مرکزی اقیانوس آرام دمای سطح آب در حوضه حاره‌ای آن (فاصله بین ۱۰ درجه شمالی و جنوبی خط استوا) بالاتر از محدوده نرمال قرار دارد که بیانگر رخداد ال‌نینو است.

در سه سال اخیر تا انتهای سال ۱۴۰۱ شرایط لانینای متوسط در ایران حاکم بود و در این دوره به‌خصوص بارش‌های پاییزی به‌طور استثنایی و شدیدا کمتر از نرمال بود. گرچه همین مطالعات نشان می‌دهند در برخی سال‌ها به ترتیب با وجود ال‌نینو یا لانینا بارش‌های کمتر یا بیشتر از حد انتظار یا نرمال روی داده است.

با این تفاسیر برای پاییز و زمستان امسال با احتمال بالا با رویداد ال‌نینوی متوسط تا قوی مواجه خواهیم بود، بنابراین انتظار می‌رود، بارش تجمعی مناطق مختلف کشور در پاییز و نیمه اول زمستان ۱۴۰۲ به حد نرمال و فراتر از نرمال برسد.

بارش در پاییز و نیمه اول زمستان نرمال و فراتر از نرمال

احد وظیفه، رئیس مرکز ملی تغییر اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی نیز از احتمال افزایش بارش‌ها در پاییز و زمستان خبر داد و گفت: غالب مدل‌های پیش‌بینی فصلی بیانگر بارش‌های نرمال و بالاتر از نرمال در غالب مناطق ایران در فصل پاییز و زمستان است.

وی می‌گوید: به طور قطع پاییز و زمستان امسال بهتر از سال گذشته خواهد بود چون پاییز سال گذشته بسیار کم بارش بود، انتظار بالایی داریم که در پاییز و اوایل زمستان بارندگی‌های بیش از نرمال داشته باشیم.

این خبر اگرچه خوب است اما وجه دیگری هم دارد و تجربه نشان داده با افزایش بارش‌ها در کشور شاهد افزایش وقوع سیلاب‌ها در نقاط مختلف هم خواهیم بود، شبیه به آنچه در فروردین ۱۳۹۸ و ۱۴۰۱ تجربه کردیم اما حالا که می‌دانیم فصل پربارانی خواهیم داشت باید چه کنیم تا نعمت باران به بلای سیل تبدیل نشود؟

کارشناسان معتقدند که تخریب محیط زیست، ساخت و ساز در بستر رودخانه و پهنه‌های سیل‌خیز و از بین بردن جنگل‌ها می‌تواند باعث افزایش شدت و خسارت سیل شود و برای اینکه بخواهیم در بلندمدت اثرات سیل و شدت تخریب را کاهش دهیم نیاز داریم تا با حفظ تالاب‌ها و جنگل‌ها، جلوگیری از ساخت و ساز در بستر رودخانه و مواردی از این دست از وقوع بحران پیشگیری کنیم اما در کوتاه مدت باید چطور برای بحران آماده شویم؟

۹۶ درصد از مساحت استان اصفهان درگیر خشکسالی است

منصور شیشه‌فروش مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار داشت: بر اساس شاخص‌هایSPEI  در یک دوره ده ساله ۹۶ درصد از مساحت استان اصفهان در مواجه با درجات مختلف خشکسالی است.

وی افزود: بارش‌هایی که از اول سال زراعی گذشته تاکنون دریافت کرده‌ایم حدود ۱۴۰ میلی‌متر و در حد نرمال بوده اما به علت سه سال متوالی خشکسالی و خشکی رودخانه زاینده‌رود، تبخیر، افزایش دما که تابستان امسال با افزایش ۲ تا ۳ درجه‌ای دما پشت سر گذاشتیم، همچنان ۹۶ درصد از مساحت استان با خشکسالی خفیف تا شدید مواجه است.

شیشه‌فروش با بیان اینکه بیش از ۱۰ هزار هکتار از باغات نیاز به تأمین آب دارند، گفت: به دلیل خشک بودن زاینده‌رود و تنش آبی که به درختان در نوار زاینده‌رود وارد شد، درختان پاییز زودرس را تجربه کردند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه افت آب‌های زیرزمینی کیفیت آب را کاهش داده است، بیان کرد: همچنان به ۳۶۰ روستای استان آبرسانی سیار می‌شود و در حالی پاییز و سال زراعی جدید را آغاز کرده‌ایم که اثرات خشکسالی در استان هویدا است و کانون های گردوغبار فعال شده است.

گرمای تابستان امسال در چند سال گذشته بی سابقه بود

وی ادامه داد: در اقیانوس آرام وضعیت دما افزایش پیدا کرده و سبب تابستان های گرم می‌شود به همین دلیل گرمای تابستان امسال در چند سال گذشته بی سابقه بود.

شیشه‌فروش عنوان کرد: بر اساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی وقتی اقیانوس آرام دمای آن افزایش پیدا کند و وارد فاز گرم شود، پاییز و زمستان پر بارشی را خواهیم داشت.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اضافه کرد: بررسی الگوهای هواشناسی حاکی از آغاز بارش‌های پاییزی در استان اصفهان از دهه سوم مهر ماه است و پیش‌بینی می‌شود در ماه‌های مهر، آبان و آذر بارش‌های خوب و نرمالی داشته باشیم.

 

وی تصریح کرد: جلسه ستاد مدیریت بحران برگزار شد و با توجه به تجربه سیلاب‌های گذشته دستورالعمل پیشگیری و کنترل سیلاب به همه دستگاه‌ها ابلاغ شد و به تمامی دستگاه‌ها تا پایان زمستان برای مواجه با مخاطرات جوی، وزش تندباد، نفوذ توده‌های سرد و جاری شدن سیلاب اعلام آماده‌باش داده‌ایم.

ماشین‌آلات فرسوده راهداری باید نوسازی شود

شیشه‌فروش با تأکید بر اینکه اداره راهداری باید پل‌های در مسیر راه را اصلاح و بازسازی کند تا توان عبور سیل را داشته باشد، بیان کرد: راهداری باید شن و نمک را برای زمستان پیش‌بینی کند و ماشین‌آلات فرسوده را نوسازی کند و رفع نقاط پر حادثه جاده‌ای را در دستورکار داشته باشد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان ادامه داد: با توجه به تردد بیش از یک‌هزار و ۲۰۰ تانکر سوخت از جاده‌های استان، شرکت نفت باید رعایت استاندارهای ایمنی را داشته باشد.

وی با تأکید بر اینکه شهرداری‌ها چاه‌های جذبی را برای کنترل روان آب حفر کنند، گفت: طرح جامع هدایت و استحصال آب‌های سطحی شهرداری اصفهان توسط مشاور تدوین شده و شهرداری باید در مناطقی که آب گرفتگی احتمالی دارد، کنترل کند.

شیشه‌فروش افزود: اصفهان چون جانشین تهران است باید یک بالگرد میل ۱۷ برای امدادرسانی در اصفهان مستقر شود.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تأکید بر اینکه سازمان راهداری و وزارت راه و شهرسازی در راستای تقویت امکانات و  ماشین آلات سنگین و برف‌روب اقدام کنند، تصریح کرد: بسیاری از این ماشین‌آلات فرسوده شده است.

 

 

۳۰ درصد از آمبولانس‌های استان اصفهان فرسوده و از مدار خارج است

وی اضافه کرد: سال گذشته ۳۰۰ تیم استان در سیل مرداد ماه و بهمن به چهارمحال و بختیاری، لرستان، همدان، هرمزگان کمک‌رسانی کردند بنابراین ماشین‌آلات باید تجهیز شوند.

شیشه‌فروش گفت: ۳۰ درصد از آمبولانس‌های استان اصفهان فرسوده و از مدار خارج است به منظور پیشگیری از اختلال در امدادرسانی باید سازمان اورژانس کشور و وزارت بهداشت و درمان در اسرع وقت نسبت به تامین اعتبار و تأمین آمبولانس‌های بروز اقدام کنند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان بیان کرد: هلال احمر، اورژانس، راهداری و آتش‌نشانی مجوز جذب نیرو ندارند بنابراین باید مجوزهای لازم به دستگاه‌های امدادی برای گرفتن نیروهای آماده داده شود و امکانات شهرداری‌ها و آتش‌نشانی‌ها افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: سیل در سال ۹۸ در پهنه جنوبی کشور و سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ و امسال در اردستان هزاران میلیارد خسارت وارد کرد اما اعتباری برای پیشگیری از سیل داده نمی‌شود.


سیل در روستای نهوج اردستان

 

سازمان برنامه و بودجه اعتبارات پیشگیری از سیل را به استان‌ها بدهد

 شیشه‌فروش تصریح کرد: از سازمان برنامه بودجه کشور درخواست داریم اعتبارات پیشگیری و کنترل سیل را به استان‌ها بدهد، اگر اعتباری داده نشود، نمی‌شود کاری کرد یک بار برای همیشه برای پیشگیری از سیل باید به استان‌ها اعتبار اختصاص داده شود تا بتوانند طرح‌های آبخیزداری و پیشگیری از سیل را اجرا کنند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تأکید بر اینکه سازمان مدیریت بحران کشور باید اعتبارات بخش بازسازی را در اسرع وقت به استان‌های سیل زده اختصاص دهد، گفت: هنوز اعتبار سیل اردستان تخصیص نیافته و سازمان برنامه و بودجه آن را پرداخت نکرده است.

وی با انتقاد از اینکه اعتبارات بحران باید به موقع پرداخت شود، عنوان کرد: اعتبارات برف سال گذشته تخصیص داده نشده با وجودی که سازمان بحران کشور به سازمان برنامه و بودجه پینشهاد کرده اما سازمان برنامه و بودجه هنوز اقدامی نکرده است.

شیشه‌فروش با انتقاد از اینکه در بخش پیشگیری قبل از بحران باید اعتبار به استان‌ها داده شود و اگر موقع بحران اعتبار داده شود دردی درمان نمی‌کند، ادامه داد: از سال ۹۸ تاکنون ماده ۱۶ قانون مدیریت بحران احیا نشده و اعتبارات داده نشده است.

نخاله‌های ساختمانی سبب تشدید سیلاب می‌شود

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان اضافه کرد: حجم زیادی از نخاله‌های ساختمانی در ورودی شهرها و روستاها و مسیر رودخانه‌ها انباشته شده است و چهره نازیبایی را به وجود آورده، باید برخورد جدی با کسانی که این تخلف را می‌کنند و سبب تشدید سیلاب می‌شود، انجام داد.

 

سیل سال گذشته در روستای نهوج اردستان

 

وی با تأکید بر اینکه آب منطقه‌ای باید مسیر رودخانه را بازگشایی و تصرفات را آزادسازی کند، افزود: در یک میلیون هکتار از مساحت استان باید طرح‌های آبخیزداری اجرا شود و منابع طبیعی باید این موضوع را پیگیری کند.

شیشه‌فروش با تأکید بر اینکه از سازمان منابع طبیعی انتظار داریم اعتبارات تکمیلی برای پیشگیری از سیل را به استان اختصاص دهد، گفت: سالیانه میلیاردها مترمکعب آب از شهرهای فریدونشهر و سمیرم خارج می‌شود و وزارت نیرو کاری نکرده است، استان اصفهان تأکید دارد که وزات نیرو باید در اجرای طرح‌های مهار آب‌هایی که از فریدون‌شهر و سمیرم خارج می‌شود، اقداماتی انجام دهند.

اصفهان نیازمند رادار هواشناسی است

 مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با تأکید بر اینکه اصفهان رادار هواشناسی ندارد و سازمان هواشناسی کشور باید به استان اختصاص دهد، بیان کرد: ایستگاه‌های هواشناسی باید توسعه پیدا کنند، ایستگاه هواشناسی شهر اصفهان تکمیل نشده و باید سازمان هواشناسی برای تکمیل آن اعتبار به استان اختصاص دهد.

وی ادامه داد: بسیاری از دستگاه‌های سنجش آلودگی هوای استان نیاز به بروزسانی دارد و نیاز است سازمان محیط زیست کشور اعتبار ویژه به استان اختصاص بدهد.

مسؤولان برای بارش‌های پاییزی آماده باشند

به گزارش فارس، تجربه سیلاب‌های گذشته نشان داده که ناآگاهی مردم نسبت به شرایط بحرانی گاهی فاجعه به بار می‌آورد، مشابه اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۸ رخ داد و برخی از مردم در فاصله نزدیکی از سیلاب اقدام به فیلم برداری و تماشا می‌کردند. از سویی دیگر هشدار به موقع هم از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه اگر در زمان مناسب به مردم اطلاع داده نشود، فرصتی برای تخلیه محیط نخواهند داشت.

سابقه وقوع سیل در استان اصفهان وجود دارد و هرساله خسارت‌هایی را به بخش‌های مختلف وارد می‌کند.

باید با برنامه‌ریزی مشخص به سمت کاهش خسارات زیست محیطی ناشی از کمبود آب مثل فرونشست‌ها، سیلاب‌ها، عدم جمع‌آوری آب‌های سطحی ناشی از بارش‌ها برویم و از همه اینها مهم‌تر اجرای طرح‌های آبخیزداری است که در کاهش تخریب‌های سیلاب و استفاده بهینه از بارش‌ها تاثیر بسیار زیادی دارد.

پایان پیام/۶۳۱۰۱/


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *