سیل‌زدگان چالوسی خواستار حمایت بیشتر شدند

به گزارش ایرنا، این سیل ۱۳ کشته بر جا گذاشت و روستاییان ۱۲ روستای بخش مرزن آباد چالوس با مشکلات عدیده ای مواجه شدند به طوری که ۲ روستا نیز در این حادثه خالی از سکنه شده است.

سیل بی سابقه و خانمان برانداز بامداد هفتم مرداد ماه امسال در بخش کوهستان غرب بخش مرزن آباد چالوس به وقوع پیوست و در پی آن افزون برخسارت هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی به زیرساخت های حوزه راه  و تاسیسات عمومی بلکه سبب آب بردگی گستر زیادی از مزارع کشاورزی، باغ ها ، تخریب تعداد زیادی از واحدهای مسکونی و دامسراها و تلف شدن دام ها همچنین دراین حادثه ۱۳ نفر هم جان باختند.

برابر برآوردهای کارشناسی ، سیلاب دست کم ۱۲ روستای این بخش کوهستانی چالوس را تحت تاثیر قرار داد و سبب تخریب صد درصدی ۴۳ واحد مسکونی  و خسارت به ۲۶۳ بنای مسکونی از ۲۰ درصد تا ۷۰ درصد شد و خرابی های بر جای مانده به حدی است که در بعضی از نقاط روستایی از جمله واسپول و پولادکوه هیچگونه آثاری از سکونتگاه اهالی باقی نمانده است.

نگرانی سیل زدگان بابت از بین رفتن تمام هستی و نیستی یک عمر زندگی شان براثر این بلای طبیعی از یکسو و گذران زندگی در شرایط بسیار سخت و طاقت فرسای در این بخش کوهستانی و سردسیر از سوی دیگر، رنج مضاعفی که به دغدغه های  این خسارت دیدگان افزوده شده است و همچنان چشم انتظار وعده های داده شده هستند.

سیل‌زدگان چالوسی: ۴ ماه چشم انتظار کمک هستیم

به حمایت بیشتری نیاز داریم

در این پیوند، یکی از سیل زدگان روستای واسپول بخش مرزن آباد گفت : اگرچه در نخستین ساعات وقوع سیل از مسوولان استانی گرفته تا محلی با حضور میدانی به یاری سیل زدگان شتافتند و افزون بر آن از جای جای مناطق سیل زده بازدید و تاحدودی بخشی از زیرساخت های خسارت دیده راه را به طور موقت ترمیم کردند ضمن آنکه با ابراز همدردی و وعده حمایت از سیل زدگان از آنان دلجویی نمودند اما از آن زمان تاکنون ریالی بابت وام های بلاعوض معیشتی به این قشر آسیب دیده داده نشده است.  

علی درخشیده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان آنکه در حادثه سیل تمام لوازم زندگی ،بنای مسکونی ، باغ ، دامسرای او از بین رفته است ، افزود : اکنون بنای مسکونی سه طبقه که حدود ۶ خانواده در آن زندگی می کردند مملو از گل و لای شد و تمام اسباب اثاثیه موجود در آن از یخچال، تلویزیون ، فرش و کولر گرفته تا سایر لوازم همه از بین رفت ضمن آنکه بخشی از طبقات این بنای مسکونی به علت سست شدن پایه های آن فروریخت در زمان حاضر در یک طبقه آن که سطح خسارت آن کمتر است به علت نداشتن سرپناه در آن زندگی می کنیم.

وی اظهار کرد : سال ها آبا و اجدادی در این روستا فعالیت کشاورزی و دامداری داشتیم متاسفانه سیل حدود ۱۵ هزار متر باغ میوه ام را از بین برد و هیچ آثاری از آن باقی نمانده است و ضمن آنکه دامسرای با بنای ۴۰۰ متری که حدود ۸۰ راس گاو و گوساله زندگی می کردند و مقدار انبوهی علوفه در آن موجود بود به طور کل تخریب و سیل شبانگاه  آنها را با خود برد.

سیل‌زدگان چالوسی: ۴ ماه چشم انتظار کمک هستیم

این سیل زده بیان داشت : با اینکه مسوولان دستگاه های اجرایی از جمله شبکه دامپزشکی و جهاد کشاورزی اطلاع دارند که دامدار هستیم و امورات زندگی ما از این طریق به دست می آید باید حمایت شان را بیشتر کنند.

کمک مسکن هرچه زودتر داده شود

درخشیده خاطرنشان کرد : از مجموع ۴۰ خانوار ساکن پیش از وقوع سیل در این روستا اکنون حدود چهار تا پنج خانوار زندگی می کنند، قرار بود بنیاد مسکن انقلاب اسلامی مکانی موقت در قالب سرپناه برای اسکان سیل زدگانی که خانه هایشان به طور کل تخریب شد در نظر بگیرد و اجاره بهای ماهانه پرداخت کند که متاسفانه این اتفاق هم رخ نداد.

وی افزود : حرف مسوولان این است که ساکنان واسپول باید این روستا را به خاطر واقع شدن بناهای مسکونی در حاشیه رودخانه و سیل گیر بودن تخلیه و به نقطه دیگری که به متکارودبار موسوم است در قالب روستای جدید نقل مکان کنند حال پرسش اینجاست بنده که حدود یک قرن آبا و اجدادی در این روستا سکونت داشتند و حدود ۱۵ هزارمتر زمین باغی و دامداری داشتم آیا ممکن است این آب و خاک را رها کنم و در مکان جدید که بابت ساخت مسکن ۲ طبقه برای ۲ خانواده حدود ۲۰۰ متر زمین در نظر گرفتند بروم؟

وی بیان داشت : تمام تلاش مسوولان آن است که اهالی این روستا جابجا شوند در حالی که روستاییان متکارودبار هم نسبت به احداث روستای جدید واسپول اعتراض دارند و می گویند اجازه نمی دهیم روستای جدید در نزدیک روستایشان تاسیس شود.

به گفته این سیل زده، درصورتی اگر مسوولان گذشته نسبت به اجرای طرح آبخیزداری در مناطق بالادست دلیر که مرتعی است اقدام می کردند و بموقع عملیات لایروبی رودخانه ها ، برچیدن درختان مزاحم در مسیر و بستر رودخانه ها انجام می دادند امروز سیلی با حجم ویرانگر رخ نمی داد و زندگی چندین ساله روستاییان منطقه به یکباره طی ۲ تا سه ساعت از بین نمی برد.

درخشیده اضافه کرد : پینشهاد روستاییان واسپول آن بود که در منطقه مازو پشته بخش مرکزی چالوس قطعه زمینی که حدود پنج هکتار بود در اختیار سیل زدگان بومی قرار دهند که مسوولان دستگاه های متولی این پیشنهاد را پذیرفتند منتهی طی یکی ۲ روز بعد متاسفانه از با این پیشنهاد مخالفت کردند، این نقطه به لحاظ دسترسی به زیرساخت و امکانات مکان مناسبی برای تاسیس روستای جدید بود.

وی تصریح کرد : هم اینک با همه خسارت های برجای مانده و شرایط سخت سوز و سرما ، برای تامین سوخت گرمایشی شرکت پخش فرآورده های نفتی نفت س سفید مورد نیاز را به صورت رایگان تامین کند.

شرایط سیل زدگان باید بهتر شود

این سیل زده با قدردانی از بازدید های پیوسته فرماندار و بخشدار مرزن آباد از مناطق سیل زده، گفت : بارها وقت و بی وقت شاهد حضور این مسوولان و حتی مدیر منابع امور آب شهرستان بودیم البته عملیات لایروبی رودخانه دلیر هم تا مرحله قابل توجهی پیش رفته اما آنچه سیل زدگان انتظار دارند پشتیبانی و حمایت های مالی مانند پرداخت وام های بلاعوض معیشتی، وام های کم بهره برای ساخت بنای مسکونی، دامسرا و دیگر حمایت هاست.

وحید اسفندیاری دیگر سیل زده روستای پولادکوه هم گفت : در سیل اخیر یک واحد دامداری صنعتی به زیربنای حدود ۷۵۰ متر که پروانه بهره برداری و ساخت از سال ۱۳۸۴ برای آن دریافت کرده بودم، به طور کل تخریب و هیچ آثاری از آن باقی نمانده است.

وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به تخریب یک واحد تولیدی استخر ماهی اش اشاره و اضافه کرد : در جوار رودخانه دلیر واحد تولیدی ماهی قزل آلا که حدود ۱۸ استخر داشت به طور کل تخریب شد و یکی از کارگران این واحد تولیدی هم متاسفانه سیل با خود برد و جان باخت.

وی اظهارکرد : با اینکه در سال ۱۳۸۴ این روستا سابقه سیل داشت و متاسفانه آن زمان خسارت سنگینی به واحد دامسرای پدری وارد کرد و این دامسرا هم بیمه بود متاسفانه شرکت های بیمه گر زیربار خسارت نرفت و همین عامل سبب شد دامسر و واحد تولیدی پرورش ماهی قزل آلا هم بیمه نکنم.

این سیل زده گفت : اغلب اهالی این روستا از لحاظ روحی و روانی شرایط چندان مناسبی ندارند چرا که یک عمر تمامی هستی و نیستی آن ها با بروز سیلاب به یکباره از بین رفت و سرپناهی هم برای ادامه زندگی ندارند به زبان عامیانه بگویم همگی روی هوا هستیم  چرا که هیچ پشتیبان و حامی نداریم .

اسفندیاری افزود : مسوولان کشوری از مدیرعامل سازمان مدیریت بحران کشور  گرفته تا معاونان او  و استاندار و مدیران استانی، فرماندار و بخشدار منطقه همگی در زمان وقوع سیل دوشا دوش سیل زدگان بودند و با آن ها ابراز همدردی و دلجویی می کردند و اقداماتی هم برای ترمیم زیرساخت ها به ویژه در حوزه اتصال بموقع برق ، تلفن و نیز وصل کردن شبکه های آب انجام دادند اما به هیچکدام از وعده هایشان بابت کمک معیشتی به مردم عمل نکردند و همه وعده ها در حد حرف باقی ماند.

اعتبارات اختصاص داده شده پرداخت شود 

بخشدار مرزن آباد در این ارتباط گفت : بعد از گذشت نزدیک به چهار ماه هنوز اعتباری در قالب وام بلاعوض، اجاره بهای موقت سیل زدگان و حتی در بخش ساخت مسکن آن ها اختصاص داده نشد و اعتباراتی هم از گذشته در باره ترمیم زیرساخت ها نظیر ساخت پل های پولاد کوه و واسپول مطرح و حتی رسانه ای شد طبق گزارش ها این اعتبار فقط در حد ابلاغ بوده است و هنوز به صورت نهایی پرداخت نشده است.

مهدی صادقی کوهستانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: اگرچه در ساعات اولیه سیل مسوولان از استاندار گرفته تا مدیران ستادی و معاونانش و نیز فرماندار چالوس به صورت شبانه روزی مشغول امداد رسانی و بهبود وضعیت خرابی های بر جای مانده به صورت موقت بودند و جای تقدیر دارد ضمن آنکه مسوولان بحران کشوری هم در این بخش سیل زده حضور یافتند اما آنچه در زمان حاضر برای سیل زدگان مهم است حمایت های مالی است.

این مسوول با اشاره به آنکه بیش از چهار هزار متر زمین متعلق به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای روستاییان واسپول در متکارودبار پیش بینی و در نظر گرفته شد ، بیان داشت : حدود ۳۹ بنای مسکونی چند طبقه در روستاهای واسپول و پولادکوه که در مجموع ۶۳ خانوار ساکن بودند براثر سیل تخریب شد منتهی در مرحله نخست بیش از چهار هزار تصمیم بر آن گرفته شد برای ۱۴ پلاک برای روستاییان واسپول در متکارودبار در نظر گرفته شود اما اغلب اهالی این روستا راضی به ترک روستایشان نیستند می گویند زمین تحویلی  کم است در حالی که ما دامدار و کشاورز هستیم.

بخشدار مرزن آباد از شروع عملیات ساخت ۲ دستگاه پل در روستاهای واسپول و پولاد کوه مسیر ارتباطی حدود ۱۰ روستای بالادست این منطقه خبرداد و گفت : نزدیک به ۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای این منظور به تازگی ابلاغ و اختصاص داده شد ضمن آنکه قرار است محور منتهی به روستاهای بالا دست که دست کم ۱۱ روستاست از منطقه واسپول به طور ۲ کیلومتر انجام گیرد.

صادقی افزود : فرماندار چالوس موضوع تعیین تکلیف سیل زدگان را با جدیت پیگیری می کند و در هفته جاری هم نشستی در فرمانداری برگزار  و تصمیم خوبی هم در جهت حمایت از سیل زدگان این منطقه گرته شد امیدوارم منجر به نتیجه شود.

گلایه سیل زدگان به حق است

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران با تائید گلایه سیلزدگان گفت : این قشر آسیب دیده گلایه و خواسته های آنان بحق است و تاکنون به خاطر محدودیت های مالی دولت کمکی از باب معیشتی و وام های ساخت مسکن و تعمیرات به آنان پرداخت نشده است و علت آن این بود که مصوبه دولت با تاخیر به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی اعلام شد.

حسینعلی محمدی شیردارکلایی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : البته دولت در چهارم آبان ماه مصوبه خوبی برای جبران خسارت بخشی از خسارت های سیلزدگان داشته است و سیاست گذاری شده برای ساخت هربنای مسکونی تخریبی حدود ۲۵۰ میلیون تومان وام های کم بهره و دراز مدت پرداخت کند که حدود  ۵۰ میلیون تومان آن بلاعوض است و بابت تعمیرات بناهای مسکونی آسیب دیده هم حدود ۲۰ میلیون تومان بلاعوض در نظر گرفته است.

وی بیان داشت : افزون بر این اقدامات در پی نشست هایی که با مسوولان نهادهای حمایتی مانند ستاد فرمان اجرایی حضرت امام (ره ) و بنیاد برکت داشتیم وعده داده اند که برخی از اقلام زندگی نظیر تلویزیون ، گاز و سایر لوازم در اختیار سیلزدگان قرار دهند .

اختصاص ۵۷ میلیارد تومان بایت  ترمیم زیرساختها

مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران همچنین از اختصاص حدود ۵۷ میلیارد تومان بابت ترمیم زیرساخت ها از زمان وقوع سیل تاکنون در مناطق سیلزده مرزن آباد خبرداد و گفت : هم اکنون این اعتبار از محل تملک و دارایی استان اختصاص داده شده و عملیات ساخت ۲ دستگاه پل در مسیر محدوده روستایی پولاد کوه و واسپول آغاز شده و ضمن آنکه قرار است با همین اعتبار روکش اسفالت به طول حدود ۲ کیلومتر در این مسیر انجام گیرد.

حسینعلی محمدی شیردار کلایی خاطرنشان کرد : طبق گزارش مدیرعامل سازمان مدیریت بحران دولت با محدودیت های مالی پرداخت خسارت ها مواجه است به طوری که طبق آماری که ارایه داده شده هنوز خسارت های سال ۱۳۹۸ به سیلزدگان برخی از مناطق از جمله مازندران نتوانسته پرداخت کند.

شهرستان ۱۵۰ هزار نفری چالوس در غرب مازندران واقع شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *