۵ نکته درباره انواع خشکسالی و پیامدهای آن
خشکسالی یکی از مهمترین مخاطرات جوی است که بهطور خزنده در سطح جهان شکل گرفته است و به صورت منطقهای عمل میکند و پایان آن نامعلوم وچگونگی وقوع و اثرات آن در هر ناحیه با ناحیه دیگر متفاوت است.
با توجه به تشدید خشکسالی در ایران و احتمال تداوم به پنج نکته درباره خشکسالی بر اساس اطلاعات مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران اشاره میشود:
- رخداد خشکسالی به سه مرحله مختلف تفکیک میشود. در ابتدا با کاهش بارش در یک منطقه یا حوضه آبریز «خشکسالی هواشناسی» رخ میدهد که کم شدن ورودی آب به پشت سدها از اولین پیامدهای آن است.
- چنانچه کاهش بارش با افزایش دما همراه شود و تداوم یابد، تبخیر و تعرق زیاد میشود و نیاز گیاه به آب افزایش مییابد و در نتیجه «خشکسالی کشاورزی» بهویژه در بخش دیم حادث میشود. در این مقطع بخش کشت آبی با توجه به بهرهگیری از آبهای زیرزمینی همچنان میتواند به حیات خود ادامه دهد.
- در حوزه آب، ضمن تشدید کاهش ورودی آب به پشت سد، خروجی آب به صورت تبخیر افزایش مییابد. چنانچه برداشت آب از منابع زیرزمینی برای مدت طولانی ادامه یابد، خشکسالی آبشناسی (هیدرولوژیک) به وقوع خواهد پیوست که اثرات منفی آن بسیار عمیقتر از دو خشکسالی قبلی است.
- متاسفانه در این مرحله است که عموم مردم از وقوع خشکسالی مطلع میشوند. در این هنگام خشکسالی آثار تخریبی خود را در منطقه به جا میگذارد و کاهش خسارات ناشی از آن بسیار مشکل و پرهزینه است.
- پیامد این نوع خشکسالی از بین رفتن کشاورزی، تعطیلی فعالیتهای اقتصادی، مهاجرت آسیبدیدگان خشکسالی و شکلگیری معضلات اجتماعی و تهدیدات زیستمحیطی بهصورت منابع آلوده کننده است.