خشکسالی اصفهان را فرا گرفته است/ خواسته ویژه اصفهان احیای زایندهرود است
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: استان اصفهان با ۴ خشکسالی اقلیمی، هیدرولوژیکی،کشاورزی و ژئوهیدرولوژی روبه رو است.
منصور شیشه فروش امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان با بیان اینکه ستاد مدیریت تنشهای آبی استان در بخشهای مختلف تشکیل شده است اظهار داشت: به صورت خاص باید برای عبور از تابستان گرم برنامهریزی شود، ۳۰۵ روستای استان اصفهان با تانکر آبرسانی میشود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان افزود: شرکت آبفا اصفهان باید برنامههای عملیاتی خود را در حوزه فنی و فرهنگی برای عبور از بحران آب و صرفهجویی در آب تدوین و به همه بخشها ابلاغ کند و نظارت لازم بر اجرای آن را داشته باشد.
وی با بیان اینکه اعتباری برای آبرسانی به مناطق دارای تنش آبی اختصاص یافته است، گفت: مقرر شد، شرکت آبفا سهم استان اصفهان را از این اعتبار پیگیری و اخذ کند.
شیشهفروش با اشاره به نیاز ۱۲ هزار از باغات استان اصفهان به آبرسانی بیان کرد: جهاد کشاورزی، امور عشایر و آبفا باید آبرسانی سیار برای باغات را پیگیری کنند و بخشی از آن نیز از منابع آبی تأمین شود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان از تشکیل کمیته کیفی آب خبر داد و عنوان کرد: محیط زیست و مرکز بهداشت به صورت ویژه کیفیت آب را پیگیری میکنند، رفع نشتی، شناسایی مشترکان پرمصرف و استفادهکنندگان از پمپهای غیر مجاز، استفاده از بسیج ادارات و محلات برای فرهنگسازی استفاده از آب بر اساس الگوی مصرفی، وصل وسایل کاهنده مصرف آب و مخزن ذخیره اضطراری در تمامی ادارات، استفاده از طرح شرکت آبفا کاشان به منظور کاهش مصرف آب در کولرهای آبی توسط تمامی بخشها در این جلسه تصویب شد.
شیشهفروش با بیان اینکه خشکسالی یک دوره خشکی است که به مدت طولانی ادامه پیدا میکند، گفت: این موضوع عدم تعادل هیدرولوژیکی ایجاد میکند، منشأ اصلی خشکسالی کمبود بارش برای یک مدت طولانی که از یک فصل شروع میشود، زمانی که کاهش بارندگی و بینظمی آن روند رشد و حیات انسان و محیط را مختل کند، خشکسالی به وجود میآید.
وی با اشاره به قطعی برق در مناطق شهری بیان کرد: به منظور کاهش مصرف برق خاموشیهایی در روز انجام میشود که به شرکت توزیع برق گفته شد برنامه زمانبندی آن را اعلام کند.
استان اصفهان با ۴ خشکسالی روبه رو است
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه استان اصفهان اکنون با ۴ خشکسالی روبه رو است، بیان کرد: خشکسالی اقلیمی ناشی از کمبود بارش و توزیع نامناسب سالانه، خشکسالی هیدرولوژیکی ناشی از خشکی رودخانهها، خشکسالی کشاورزی که منجر به عدم کشت ۱۰۰ هزار هکتار از مزارع و در معرض تنش آبی قرار گرفتن آنها و خشکسالی ژئوهیدرولوژی که باعث کاهش آب سفرههای زیرزمینی، خشک شدن چشمهها و قنوات شده است.
وی با اشاره به کاهش آب منابع زیر زمینی بیان کرد: کاهش آب سفرههای زیرزمینی در طول سال به بیش از یک متر هم رسیده است و سبب فرو نشست زمین میشود.
شیشهفروش با اشاره به عواقب خشکسالی گفت: بیشترین تأثیر خشکسالی بر روی فعالیتهای اقتصادی از جمله کشاورزی و فعالیتهای وابسته به آن است، خشکسالی سبب کاهش کیفیت محیط زیست و مشکلاتی در مناطق مختلف، مهاجرت از روستا به شهر و مشکلات دیگری میشود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه ۴۰ درصد از مناطق جهان جزو مناطق خشک و نیمه خشک و خشک و نیمه مرطوب قرار دارند، اضافه کرد: پدیده خشکسالی از نظر فراوانی، شدت و تدوام و گسترش یکی از فرایندهای مهم اکثر مناطق است،کشور ایران نیز به دلیل قرار گرفتن در میان یک کمربند پر فشار خشک و نیمه خشک در معرض کمبود بارندگی است.
میانگین بارش کشور نسبت به جهان یک سوم است
وی با اشاره به اینکه میانگین بارش کشور نسبت به جهان یک سوم است و میانگین بارش در استان اصفهان نسبت به جهان یک هشتم است، افزود: علاوه بر کمبود بارش، مشکل توزیع نامناسب زمانی بارش در استان را داریم که در بعضی مواقع مشکلاتی همچون سیلهای مخرب را که در اردیبهشت ماه هم شاهد آن بودیم را به دنبال دارد.
شیشهفروش با اشاره به تبعات خشکسالی بر روی محیط زیست گفت: کاهش تنوع گونههای گیاهی و جانوری، کاهش و تخریب زیستگاه ماهیان و حیات وحش، مهاجرت، آسیبپذیری در برابر شکار، افزایش بیماری در گونههای در معرض خطر، اثر شیمیایی و بیولوژیکی در آبها، تخلیه آبهای زیرزمینی و نشست زمین از اثرات مخرب خشکسالی است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان ادامه داد: ضعیف شدن پوشش گیاهی و گیاهان علوفهای و مرتعی، خشکی پوشش طبیعی گیاهی و درختان حاشیه رودخانهها، آفات گیاهی همچون ملخها و سن گندم، افزایش و شدت آتشسوزی مراتع که در سال گذشته ۱۵۱ مورد داشتیم، افزایش فرسایش بادی، آلودگی هوا، افزایش کانونهای گرد و غبار، کاهش میزان دید در جادهها و خسارت به مراکز تولیدی از دیگر اثرات مخرب خشکسالی است.
وی با اشاره به تدوین راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای کاهش اثرات خشکسالی در استان اصفهان گفت: افزایش بهرهوری از منابع زیرزمینی، استفاده از شیوههای نوین آبیاری و مصرف بهینه آب، تأمین سوخت مناطق روستایی و عشایری برای جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و گیاهی و اجرای طرح حفاظت از مراتع، مهار سیلاب و ذخیره آب در بسترهای سیلابی، کشت گیاهان مقاوم به خشکی، مطالعه طرح جامع آبخیزداری استراتژیهای توسعه، احیای سیستمهای استفاده از پساب فاضلاب و مدیریت آن، صرفهجویی در مصرف آب از جمله طرحهای تدوین شده برای این موضوع است.
وزارت نیرو حقآبههای زیست محیطی زایندهرود را اختصاص دهد
شیشهفروش با اشاره به ضرورت آبرسانی اضطراری در استان اصفهان بیان کرد: برای مناطق کم آب و باغات به وسیله تانکر آبرسانی انجام خواهد شد، پیگیری و حمایت از بخشهای آسیب دیده و تسریع در اجرای طرحهای آبخیزداری باید انجام شود و ضرورت دارد وزارت نیرو حقآبههای زیست محیطی و کشاورزی زایندهرود را اختصاص دهد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه احیای زایندهرود و تالاب گاوخونی خواسته ویژه استان اصفهان برای جلوگیری از تشدید گرد و غبار و فرونشست است، عنوان کرد: تأمین اعتبارات برای آبرسانی سیار و مرمت و بازسازی قنوات و چشمهها، حمایت از اجرای طرحهای نوین آبیاری باید در این شرایط خشکسالی توسط وزارت جهاد کشاورزی انجام شود و سازمان جنگلها و مراتع۱۰۰ میلیارد تومان برای استمرار طرحهای آبخیزداری در استان اصفهان تخصیص دهد.
وی با بیان اینکه سازمان شهرداریها و دهیاریها باید اعتبارات لازم برای اجرای طرح هدایت آبهای سطحی اختصاص دهد، خاطرنشان کرد: حدود ۶۰ درصد از فضای سبز شهرهای استان اصفهان به وسیله سیستم آبیاری نوین آبیاری میشود و تکمیل این طرحها حائز اهمیت است.
شیشهفروش به ضرورت انتقال آب از حوزههای خارج از استان اصفهان تأکید کرد و گفت: با توجه به کمبود آب در زایندهرود ضروری است وزارت نیرو انتقال آب از سایر حوزهها به زایندهرود را تسریع دهد، محیط زیست هم بر اساس وظایف ذاتی خسارات ناشی از خشکسالی از جمله نابودی پوشش گیاهی، آلودگی هوا، احیا تالابها را جبران کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه استان اصفهان در مرکز کشور قرار دارد، بیان کرد: خسارات ناشی از خشکسالی باید جبران شود تا اثرات جبرانناپذیری به دنبال نداشته باشد.