هشدار یک استاد دانشگاه نسبت وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی در سال ۱۴۰۰
یک استاد دانشگاه گفت: خشکسالی شدید امسال اجتناب ناپذیر است. پیشبینیهای اعلام شده نیز چشماندازی برای بارش کافی در فصل بهار را نشان نمیدهد. با این حال با فرض نرمال بودن بارش در فصل بهار، همچنان خشکسالی هیدرولوژیکی خواهیم داشت و تمام آبهای سطحی به شدت دچار کمبود خواهند شد.
دکتر حسین ثنائینژاد، دانشیار دانشگاه فردوسی مشهد که دارای مدرک دکتری هیدرومیتئورولوژی(آب و هواشناسی) است در یادداشتی با بیان این مطلب آورده است؛
بنابراین ضروریست در اغلب استانها شرایط اضطراری خشکسالی اعلام شود و متناسب با اقلیم هر منطقه، دستورالعمل هایی تدوین و به سازمانها و مردم اعلام شود. این دستورالعملها باید مانند دستورالعملهای ستاد کرونا متکی به حمایت از قانون بوده و متخلفین از آنها جریمه و در موارد لازم مورد پیگرد قانونی قرار گیرند.
تاخیر در این موضوع باعث بروز مشکلات جدی در تامین آب برای بخش های مختلف خواهد شد.
البته لازم است دولت لایحه ای را برای شرایط اضطراری خشکسالی تدوین کرده و پس از تصویب مجلس به صورت قانون ابلاغ کند. اما در فرصت باقیمانده انجام این کار میسر نخواهد شد. با اینحال باید در همین فرصت باید نسبت به تدوین و تصویب چنین لایحه ای اقدام شود.
لازم به ذکر است بسیاری از کشورهای پیشرفته چنین قوانینی دارند. به عنوان مثال شهر نیویورک با بارندگی سالانه حدود ۱۰۰۰ میلیمتر و داشتن بیش از ۱۰ دریاچه مصنوعی و طبیعی برای تامین آب آن، یک فصل کامل از قوانین شهری اش را به اقداماتی تخصیص داده که مربوط به شرایط اضطراری خشکسالی است.
برای روشن شدن موضوع به همین قانون اشاره می کنم که معلوم شود در شرایط اضطراری در شهری مثل نیویورک با چه جزئیاتی مقررات اعمال می شود. در بخشی از این قانون آمده که: آبیاری فضای سبز خانگی در طول روز ممنوع است مگر در ساعت ۷ تا ۹ صبح و ۵ تا ۷ عصر، پلاک های زوج در روز های زوج و پلاک های فرد در روز های فرد! در همین قانون شستشوی خودروهای شخصی با استفاده از شلنگ آب ممنوع است.
لازم به ذکر است که اینجانب متن کامل همین فصل از قانون حالت اضطراری خشکسالی را سالها قبل ترجمه کرده و رسما در اختیار استانداری خراسان رضوی قرار دادهام.