کاهش آورد آب، خبر از خشکسالی در خوزستان میدهد
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: با کاهش ۲۷ درصدی آوردهای حوضههای آبی در استان شاهد خشکسالی در تابستان خواهیم بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، فراز رابعی معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان به کاهش ۲۷ درصدی آوردها در حوضههای آبی استان و وقوع خشکسالی اشاره کرد و گفت: امکان تامین آب مورد نیاز کشت شلتوک در تابستان امسال در حوضههای کرخه و مارون امکانپذیر نیست.
وی با بیان اینکه از مهر ماه سال ۹۹ آغاز سال آبی تاکنون، میزان بارش و میزان آوردها به حوضههای آبی خوزستان کمتر از انتظار و پیش بینیها بوده و کاهش قابل توجهی نسبت به شرایط نرمال دارد، اظهار داشت: طی مدت مذکور ۹ میلیارد و ۹۷۶ میلیون مترمکعب آورد به استان داشتیم که نسبت به شرایط نرمال در مدت مشابه که ۱۴ میلیارد و ۷۲۵ میلیون مترمکعب بوده، ۲۷ درصد کاهش نشان میدهد.
رابعی به کاهش ۱۸ درصدی آوردها در حوضه کارون اشاره کرد و افزود: از ابتدای سال آبی تاکنون، آوردها به سدهای حوضه کارون ۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون مترمکعب بوده، در حالیکه میزان آوردها در شرایط نرمال در این حوضه ۵ میلیارد و ۸۱۹ میلیون مترمکعب بوده است.
معاون مطالعات جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: در همین مدت، آوردها در حوضه دز کاهش ۳۷ درصدی را نشان میدهد، به طوریکه ورودی به سد دز تاکنون ۲ میلیارد و ۴۲۲ میلیون مترمکعب بوده، اما میزان آورد در سالهای نرمال در این حوضه، ۳ میلیارد و ۸۲۲ میلیون مترمکعب بوده است.
وی با بیان اینکه آوردهای حوضه کرخه کاهش ۳۳ درصدی داشته، اظهار داشت: آوردها در این مدت در حوضه کرخه یک میلیارد و ۹۸۱ میلیون مترمکعب بوده، این در حالی است که میزان آوردهای این حوضه در سالهای نرمال ۲ میلیارد و ۹۵۵ میلیون مترمکعب بوده است.
رابعی با بیان اینکه آوردهای حوضه مارون نیز کاهش ۲۵ درصدی را نشان میدهد، ادامه داد: در سال آبی جاری تاکنون ۷۳۱ میلیون مترمکعب آورد این حوضه بوده، اما آورد سالهای نرمال ۹۷۶ میلیون مترمکعب بوده است، همچنین در حوضه جره شاهد کاهش ۴۴ درصدی آوردها هستیم و تاکنون ۸۵ میلیون مترمکعب آورد اتفاق افتاده، در حالیکه در سالهای نرمال آورد این حوضه ۱۵۳ میلیون مترمکعب بوده است.
وی گفت: کاهش میزان بارندگی و به تبع آن کاهش ورودی به سدها به این معنی است که امسال شرایط مطلوبی نداریم، از سوی دیگر امید چندانی به باقیمانده بارندگی فروردین ماه نیست و پیش بینیها در ۲ هفته آینده بارشی را نشان نمیدهد، تنها امید باقیمانده بارندگی در اردیبهشت ماه است و طبق پیش بینی هواشناسی، بارشها در اردیبهشت نرمال تا کمی بیش از نرمال خواهد بود، اگر چه این بارندگی نمیتواند همه کسری را جبران کند.
لزوم آمادگی برای تنش آبی در خوزستان
معاون سازمان آب و برق خوزستان همچنین با هشدار نسبت به تنش خشکسالی در تابستان پیش رو بیان کرد: شرایط تابستان آینده به لحاظ تامین آب مشابه یک سال خشک، همچون سال ۱۳۹۷ است، بنابراین از همه دستگاهها به ویژه شرکتهای آبفا و صنایع، میخواهیم که اقدامات لازم از جمله لایروبی و تغییر محل ایستگاههای پمپاژ را از هم اکنون انجام دهند تا در ماههای آینده مشکلی بوجود نیاید.
وی اظهار داشت: با توجه به کاهش چشمگیر آوردها در حوضههای کرخه و مارون، اگر بارش مناسبی اتفاق نیفتد، در تابستان تنش خشکسالی را با شدت و ضعف خواهیم داشت، ضمن اینکه در حوضههای کرخه و مارون پیشنهاد دادیم که از کشتهای پرمصرف جلوگیری شود و کشاورزان باید این را بدانند که به دلیل محدودیت منابع آب، امسال برخلاف سالهای گذشته امکان کشت شلتوک نیست.
رابعی با بیان اینکه با استانداری و جهاد کشاورزی مکاتبه شده که امسال امکان تامین منابع آبی در حوضه کرخه و مارون برای کشت شلتوک وجود ندارد، افزود: در تابستان امسال تامین حقابه زیست محیطی نیز همچون حقابه کشاورزی، به طور کامل امکانپذیر نیست.
وی گفت: همه سعی ما بر این بوده که نیاز آبی کشت زمستانه را تامین کنیم و با توجه به برنامه ریزیها، تعهد به کشاورزان در کشت زمستانه محقق شده است تا کشاورزان دچار مشکل نشوند.