آلایندگی کارخانه آسفالت تربت حیدریه و یک محدودیت اعتباری
به گزارش ایرنا، این در حالی است که آسفالت یکی از نیازهای ضروری برای اجرای طرحهای عمران شهری محسوب میشود و توقف فعالیت و یا تعطیلی این کارخانه نیز خود می تواند پیامدهای نامطلوب دیگری را در مسیر آبادانی و اجرای طرحهای مدیریت شهری ایجاد کند.
بر اساس استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست، کارخانه آسفالت شهرداری تربت حیدریه در شمار صنایع آلاینده محیط زیست منطقه طبقهبندی و به یکی از مشکلات این شهر بدل شده است که باید برای رفع دغدغه های زیست محیطی آن چاره جویی شود.
قرار گرفتن این واحد تولید آسفالت در مجاورت زندان این شهرستان، به دلیل ایجاد بوی نامطبوع و نیز آلودگی هوا، مشکلاتی را برای این مجموعه، زندانیان و کارکنان آن ایجاد کرده است.
مدیر زندان تربت حیدریه در خصوص فعالیت این کارخانه به خبرنگار ایرنا گفت: آلودگی ناشی از فعالیت کارخانه آسفالت شهرداری تربت حیدریه به دلیل آلودگی هوا، بر ادامه فعالیت این مجموعه تاثیر منفی گذاشته است.
حسین رحیمی افزود: من از سال ۱۴۰۰ که مسوولیت مدیریت زندان تربت حیدریه را بر عهده گرفته ام پیگیری برای حل مشکل آلودگی مجموعه کارخانه آسفالت شهرداری را نیز آغاز کرده ام که تاکنون چندان نتیجه بخش نبوده است.
وی با اشاره به اینکه کارخانه آسفالت شهرداری تربت حیدریه در کنار زندان قرار گرفته و انسان در این محیط زندگی میکند، ادامه داد: جمعیت بالایی در اینجا هستند و شماری واحدهای تولید و اشتغال دیگر نیز در نزدیکی کارخانه آسفالت قرار دارند.
مدیر زندان تربت حیدریه خاطرنشان کرد: یکی از مجموعه های فعال در این ناحیه یک واحد گاوداری ۳۰۰ رأسی است که در راستای اشتغال زندانیان فعالیت میکند و اشتغال یکی از رسالت های این مجموعه برای کاهش آسیب های اجتماعی است.
رحیمی افزود: در شرایط کنونی خود این انسانها از آلودگی کارخانه آسفالت در رنج هستند و با توجه به این موضوع نامه نگاری های بسیاری انجام گرفته است که پس از پیگیری های حضوری و غیرحضوری، شهردار تربت حیدریه در سال ۱۴۰۱ مدعی شد هزینه بالایی را برای فیلترگذاری بر روی کارخانه آسفالت هزینه کرده است که البته راهاندازی آن هم نزدیک به یک سال طول کشید.
مدیر زندان تربت حیدریه افزود: شهرداری تربت حیدریه تا زمان راهاندازی فیلتر هر ماه اعلام میکرد که این فیلترها به زودی وارد مدار و مشکلات آلایندگی ناشی از فعالیت کارخانه برطرف می شود.
رحیمی گفت: مدیران کارخانه پس از آن مدعی شدند که تنها بخار از دودکش های کارخانه خارج میشود و اگر یک گیر کوچک باقیمانده هم رفع شود، دیگر مشکلی بابت آلایندگی زیست محیطی باقی نخواهد ماند.
وی ادامه داد: این در حالی است که پس از این همه ادعا و هزینه کرد شهرداری، اتفاق خاصی مبنی بر بهبود شرایط رخ نداده و وضعیت کنونی همچنان از آلایندگی ناشی از فعالیت مجموعه کارخانه آسفالت حکایت دارد.
مدیر زندان تربت حیدریه بیان کرد: مشکل آلایندگی این کارخانه در فصول سرد سال و با توجه به وضعیت آب و هوایی بیشتر میشود، به نحوی که فضای مجموعه زندان و حتی واحد دامداری مجاور آن را دربر میگیرد.
رحیمی عنوان کرد: چندین مرتبه در خصوص این وضعیت مکاتبه شده و موضوع بارها با مدیر محیط زیست تربت حیدریه و شورای اسلامی این شهر مطرح شده و فیلم آلودگی ناشی از فعالیت کارخانه آسفالت برای آنان ارسال شده است.
وی تصریح کرد: متأسفانه هنوز مشکل آلایندگی کارخانه آسفالت شهرداری تربت حیدریه به قوت خود باقی است.
مدیر زندان تربت حیدریه اضافه کرد: از آن سو محیط زیست میگوید که این مجموعه را در فهرست صنایع آلاینده منطقه قرار داده است، اما اتفاق خاصی رخ نداده و مشکل برجای خود باقی است.
مجموعه کارخانه آسفالت شهرداری جزو صنایع آلاینده است
رییس اداره محیط زیست تربتحیدریه به خبرنگار ایرنا گفت: کارخانه های آسفالت شهرداری تربت حیدریه که در شمال شهر و در مجاورت زندان قرار دارند، به دلیل آلودگی هایی که دارند، جزو صنایع آلاینده این شهر محسوب میشوند.
داوود نورمحمدی افزود: هر ۲ واحد شامل مجموعه ۱۲۰ تنی و مجموعه ۶۰ تنی دارای آلایندگی بالایی هستند و این آلایندگی شکایت هایی را در سالیان اخیر از سوی ریاست زندان تربت حیدریه در پی داشته است.
وی ادامه داد: این مجموعه ها آلودگی بالایی را وارد هوا و محیط پیرامونی خود میکنند که بارها به شهرداری تربت حیدریه اخطار داده شده است و شهرداری هم مدعی است که کارهایی را برای کاهش آلایندگی انجام داده است.
رییس اداره محیط زیست تربتحیدریه تاکید کرد: بدیهی است تا زمانی که شهرداری با شرکت های معتمد سازمان حفاظت محیط زیست قرارداد نبسته و کارهای لازم را برای کاهش آلایندگی براساس استانداردهای مورد تأیید این سازمان انجام نداده است در فهرست صنایع آلاینده باقی خواهد ماند.
نورمحمدی گفت: کارخانه آسفالت شهرداری تربت حیدریه از زمانی که زمانی که فعالیت خود را آغاز کرده، همواره اخطار آلایندگی گرفته است و از سال ۱۳۹۵ که بنده به این شهرستان آمدهام پیگیر کاهش آلایندگی این کارخانه بودهام.
وی تصریح کرد: زمانی که شهرداری تربت حیدریه اقدامات اصلاحی را در زمینه کاهش آلایندگی کارخانه آسفالت انجام داد، باید با شرکت های معتمد حفاظت محیط زیست قرارداد ببندد تا از خروجی دودکش نمونهبرداری کرده و بر رفع آلودگی آن صحه بگذارند.
رییس اداره محیط زیست تربتحیدریه اضافه کرد: چنانچه میزان آلایندگی و ذرات آلاینده ای که وارد هوا میشود در حد استاندارد باشد، این واحد از شمار صنایع آلاینده خارج میشود.
وی اشاره کرد: اکنون و بر اساس بازدیدهای انجام شده و مشاهدات بازرسان این اداره، میزان آلایندگی خروجی مجموعه آسفالت بیش از حد استاندارد است.
شهردار تربت حیدریه هم گفت: در سالهای گذشته نسبت به تعمیر اساسی کارخانه آسفالت و نصب فیلتری برای کاهش آلایندگی خروجی آن اقدام شده که برای شهرداری حدود ۲۰ میلیارد ریال هزینه دربرداشته است.
وحید فرختبار ادامه داد: نصب این فیلتر از میزان آلایندگی مجموعه کارخانه آسفالت تربت حیدریه کاسته است اما هنوز تأییدیه زیست محیطی گرفته نشده است.
وی اضافه کرد: برای دریافت این تاییدیه باید یک سامانه دیگر هم بر روی مجموعه آسفالت شهرداری تربت حیدریه نصب شود که هزینه تأمین آن ۳۰ میلیارد ریال است و با توجه به محدودیتهای موجود، تامین آن برای شهرداری دشوار است.
شهر تربت حیدریه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.