نماینده مجلس: عملکرد وزارت نیرو در تخصیص آب زاینده‌رود نیازمند شفاف سازی است

مهدی طغیانی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این طرح اواخر دوره پیشین مجلس مطرح شد و تا مراحلی هم پیش رفت اما در ماه های پایانی، آنطور که انتظار می رفت، بررسی نشد.

نماینده مردم اصفهان با بیان اینکه طرح تحقیق و تفحص از عملکرد ۲۰ ساله وزارت نیرو، اوایل دوره فعلی مجلس نیز مجددا مطرح شد، افزود: در زمان حاضر منتظر پاسخ اولیه وزرات نیرو هستیم تا طرح در کمیسیون های مربوطه بررسی و در نهایت در صحن علنی مجلس رای گیری شود و در دستور کار قرار بگیرد.

وی افزود: هدف این طرح مشخص شدن دقیق تخصیص های آب زاینده رود در شرایطی است که آورد طبیعی این رودخانه و تونل اول و دوم کوهرنگ، کمتر از حتی نیمی از تعهداتی بوده که وزارت نیرو ایجاد کرده است.

طغیانی ادامه داد: باید مشخص شود علاوه بر تعهدات آب آشامیدنی یزد، کاشان و شهرستان های مختلف و نیاز صنعت و کشاورزی در اصفهان و بالادست رودخانه، وزارت نیرو بر اساس چه منطقی برخلاف مصوبات شورای عالی آب که هر نوع بارگذاری روی زاینده‌رود را متوقف و محدود می کرد، مجوز چنین تخصیص هایی از جمله طرح بن-بروجن را داده است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی افزود: باید مشخص شود بر اساس چه مطالعات و رویکردهایی مصارف بسیار فراتر از توان رودخانه به آن تحمیل شده است.

طغیانی با بیان اینکه حکمرانی و تدبیر حوضه های آبریز کشور و مدیریت آب بر عهده وزارت نیروست، افزود: این وزارتخانع وظیفه دارد تا وقتی منبع جدیدی تدارک ندیده است مصرف جدیدی هم برای حوضه آبریز تعریف نکند در حالیکه اکنون حقابه هایی که از گذشته تعریف شده بدنبال مدیریت اشتباه مغفول مانده و چرخه طبیعی آب در مسیر رودخانه دستخوش تغییر شده است.

طغیانی در باره پیش بینی نتیجه طرح تحقیق و تفحص از وزارت نیرو افزود: مجلس فرایندهای خاص خود را دارد و برایند کنش ها نتیجه را مشخص می کند و تلاش می کنیم کار به نحو مطلوب پیش برود.

وی تاکید کرد: این طرح گام مهمی برای همه حوضه های آبریز کشور است تا آنها نیز بتوانند شفافیت در تخصیص ها را مطالبه و بررسی کنند؛ از این رو امیدواریم نمایندگان دیگر را نیز بتوانیم با خود همراه کنیم.

نماینده مردم اصفهان افزود: چنانچه محرز شود وزارت نیرو بطور غیر منطقی و بر اساس تحلیل های اشتباه اقدام به تخصیص آب از حوضه آبریز زاینده رود کرده، مسیر مطالبه گری برای اقدامات بعدی بر اساس قانون هموار است.

طغیانی گفت: انتظار ما از دولت چهاردهم و وزیر جدید نیرو این است که مساله حکمرانی آب را نه تنها در حوضه زاینده رود بلکه در سراسر کشور جدی گرفته شود.

نماینده مردم اصفهان گفت: مسوولان دولت چهاردهم یقین‌ بدانند احیای زاینده رود حیاتی ترین کاریست که باید انجام شود زیرا پیامدهای بی توجهی به این مقوله به مرز مرگ و زندگی رسیده و فرونشست و آلودگی هوا اصفهان را بلعیده است.

طغیانی با بیان اینکه نمی توان بسادگی از مساله خشکی زاینده رود عبور کرد،افزود: استمرار حیات و زندگی در جغرافیای فلات مرکزی در گرو احیای زاینده رود است.

وی خاطرنشان کرد: در مسیر پروژه هایی مانند انتقال آب دریا به اصفهان یا پروژه «ماندگان»(احداث سد ماندگان در سمیرم) با وجود پیشرفت فیزیکی، مسیر سختی در پیش داریم، از طرفی در حوزه مدیریت چاه های غیرمجاز، نظارت بر برداشت چاه های مجاز و مدیریت پساب لازم است اقدامات ویژه تری انجام شود.

طغیانی گفت: مساله زاینده رود لزوما با اکتفا به چند طرح انتقال آب حل نمی شود و باید اقدامات تکمیلی و موازی بیشتری انجام شود.

وی افزود: نمایندگان مجلس بویژه در دوره های اخیر بطور جدی تر و علمی تر به مساله احیای زاینده رود ورود کردند و تلاش مدیریت استان در دولت های سیزدهم و چهاردهم نیز در این زمینه چشمگیر و قابل تقدیر است.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی افزود: سال های پیش برای تحقق رویای جاری شدن زاینده رود مایوس تر بودیم اما اکنون امیدواریم و بر این باوریم که باید تلاش ها دوچندان شود.

وی تصریح کرد: بی تفاوتی نسبت به احیای زاینده رود ممکن است به قیمت از دست رفتن زیست و حیات در فلات مرکزی ایران منجر شود.

به گزارش ایرنا، وضعیت کم‌آبی در اصفهان به یکی از چالش‌های اساسی این خطه تبدیل‌ شده است تا جایی که تأمین آب آشامیدنی بویژه در فصول گرم سال با اختلال روبه‌رو می‌شود؛ تنش آبی این استان در کنار خشکی مستمر رودخانه زاینده‌رود، افزایش پدیده‌های مخربی همچون فرونشست زمین، ریزگردها و دیگر معضلات زیست‌ محیطی را به‌ همراه داشته است.

پیش از این مسوولان پیش بینی کرده بودند با اجرای پروژه‌های تامین آب اصفهان (انتقال آب از دریا) و وارد مدار شدن سامانه «شهید رییسی» (آب های جنوب استان) در بهار سال آینده و با مجموعه اقداماتی که در کوهرنگ انجام می‌شود، احیای زاینده‌رود در اواخر سال ۱۴۰۴ قابل‌ تحقق باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *