منتظر تابستان جهنمی باشید!؛ تابستان ۱۴۰۳ ترسناک است

بارش‌های زمستانی هم به داد کمبود آب در ایران نرسید. نیمی از ذخایر سدهای کشور همچنان خالی است. در همین حال مدیرعامل آبفای تهران گفته که سه سال خشکسالی را پشت سر گذراندیم و اتفاقی رخ نداده است. این در حالی‌ست که فرونشست زمین به سرعت در حال پیشروی در کشور و به طور مشخص در تهران است.

 چهارمین سال آبی‌ست که ایران با خشکسالی دست و پنجه نرم می‌کند. پیش‌بینی‌های بارش‌های مطلوب در پاییز و زمستان هم محقق نشد. ذخایر نیمی از سدهای ایران خالی و منابع آب زیرزمینی هم در حال خالی شدن است.

بارندگی در پاییز امسال چندان نبود که بتوان به آن دل‌ خوش کرد. امیدها به فصل زمستان بود تا شاید رودها و منابع آبی جانی دوباره بگیرند و بر ذخایر سدهای مهم کشور اضافه شود. اما بارش‌های زمستانی هم به داد کمبود آب در ایران نرسید. داده‌های رسمی نیز مهر تائیدی بر این ادعاست.

کاهش ۴۸ درصدی بارش در کشور

داده‌های مرکز اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی نشان می‌دهد که از ابتدای سال آبیِ جاری تا ۲۰ بهمن، ارتفاع کل ریزش‌های جوی ۶۰.۹ میلی‌متر بود. این میزان بارش به این معناست که نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۴۸ درصد کاهش داشته است. 

همچنین از ابتدای بهمن تا ۲۰ بهمن، ۱۶.۵ میلی‌متر بارش ثبت شد که نسبت به میانگین بلندمدت حدود ۳۵ درصد کاهش داشته است. از ابتدای فصل زمستان تا ۲۰ بهمن نیز میزان بارش‌ها حدود ۲۷.۵ میلی‌متر گزارش شده که نسبت به بلندمدت ۵۲.۴ درصد کاهش داشته است.

بررسی داده‌های دفتر اطلاعات و داده‌های آب نیز نشان می‌دهد که ورودی مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری نسبت به سال گذشته ۱۷ درصد کاهش داشته است.

نکته مهم دیگر در این داده‌ها این است که خروجی مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تاکنون نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش داشته است. به عبارت دیگر نه‌تنها ورودی مطلوبی به سدها نداشتیم، بلکه مصارف هم افزایش داشته است. 

۵۸ درصد ذخایر سدها خالی است

به طور کلی ۵۸ درصد مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۱ بهمن خالی گزارش شده است. یعنی درصد پرشدگی سدها حدود ۴۲ درصد بوده است. ناگفته نماند که این ذخایر و خروجی آبی در میانه فصل زمستان است و مشخص نیست در ماه‌های آینده و با فرا رسیدن فصل گرما چه وضعیتی پیش روی کشور باشد. 

سال گذشته ذخایر سدها نسبت به امسال بیشتر بود، اما در برخی از مناطق کشور شهروندان با قطعی آب مواجه شدند. خرداد سال گذشته که برخی از شهرها از جمله تهران با قطعی آب دست و پنجه نرم می‌کردند، درصد پرشدگی سدهای کشور ۶۳ درصد ثبت شده بود.

البته مدیرعامل آبفای تهران گفته که امسال بحث جیره‌بندی و قطعی آب در این استان مطرح نیست. از سوی دیگر استاندار تهران گفته که نباید بحران آب را از مردم مخفی نگه داشت. اظهارات متناقضی که در کنار وضعیت بارش‌ها، ذخایر سدها و پیشروی فرونشست زمین در کشور معنا پیدا می‌کند.

منتظر یک تابستان جهنمی باشید!

مدیرکل هواشناسی استان کرمان با اشاره به روند افزایشی دما در استان، گفت: تابستان امسال بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته خواهد بود.

محسن عراقی‌زاده مدیرکل هواشناسی استان کرمان با تبریک روز جهانی هواشناسی، گفت: ۲۳ مارس روز جهانی هواشناسی نامگذاری شده است و با توجه به تغییرات اقلیمی که در جهان در حال اتفاق افتادن است شعار امسال سازمان جهانی هواشناسی «خط مقدم اقدام اقلیمی» انتخاب شده است تا همه کشورها برای این تغییرات به دنبال راه حل و به فکر راه چاره باشند.

وی با اشاره به اینکه پیش‌بینی‌های هواشناسی براساس مدل‌های هواشناسی انجام می‌شود و البته هر مدل هواشناسی خطاهایی هم دارد، گفت: هر چه مدت زمان پیش‌بینی ما طولانی‌تر باشد، میزان خطای آن هم بیشتر است و دقت آن پایین می‌آید.

مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه در حال حاضر پیش‌بینی‌های ما به صورت ۱۰ روزه انجام می‌شود که تقریباً دقت خیلی بالایی داشته و دقت آن در حدود ۹۸ درصد است، ادامه داد: این پیش‌بینی‌ها از راه‌های مختلف اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی با اشاره به وضعیت بارش باران در استان کرمان در سال زراعی جاری، بیان کرد: از مهرماه امسال سال زراعی آغاز شده و تا کنون نیمی از سال زراعی را پشت سر گذاشته‌ایم.

عراقی‌زاده ادامه داد: میانگین بارندگی استان کرمان در این سال زراعی و تا کنون ۴۸ میلی‌متر بوده که به نسبت سال گذشته که ۷۰ میلی‌متر بوده بارندگی‌های ما در سطح استان کرمان خیلی کم است و وضعیت خوبی در این زمینه نداریم.

وی با اشاره به آمار بلندمدت بارندگی‌های در استان کرمان، گفت: میانگین بارندگی‌ها در بلند مدت در استان کرمان ۱۳۰ میلیمتر است که فاصله بارش‌های امسال آن با آن فاصله  زیادی است

مدیرکل هواشناسی استان کرمان با بیان اینکه کل بارش‌های امسال در سطح کشور کم بوده و سال خوبی را از نظر بارش‌ها در استان کرمان و کشور نداشتیم، افزود: امیدواریم در مدت باقیمانده بارندگی‌هایی را داشته باشیم تا قدری این وضعیت بهتر شود.

وی ادامه داد: براساس نقشه‌هایی که در اختیار داریم پیش‌بینی می‌شود که تا ۱۵ اردیبهشت ماه بارندگی‌هایی را به صورت پراکنده در سطح استان داشته باشیم البته با این بارش‌ها به میانگین بلند مدت استان کرمان نمی‌رسیم.

عراقی‌زاده با اشاره به اینکه امسال روند افزایشی دما را داشتیم و میانگین دمای نقاط مختلف استان نسبت به سال‌های قبل بیشتر بوده است، افزود: پیش‌بینی می‌شود که این روند تا تابستان ادامه داشته باشد و تابستان امسال بیش از دو درجه گرمتر از تابستان گذشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *