سیلاب مانعِ غرقشدن شهرهای ایران
اگر تصور میکنید، تنها در معابر ونیز یا روستای صراخیه در قلب خوزستان، امکان غرق شدن دارید، سخت در اشتباهید، بسیاری از کلانشهرهای ایران هماکنون در حال غرق شدن هستند.
روستای صراخیه در خوزستان معروف به ونیز ایران
یک استاد دانشگاه علی بیتاللهی دریافته که فرونشست زمین و غرق شدن ساختمان برخی کلانشهرهای ایران طی ۲ دهه گذشته ۵ برابر شده است.
پژوهشکدهای در دانشگاه امیرکبیر گزارش داده، مادامی که برداشت بدون توقف از آبهای زیرزمینی ادامه پیدا کند، تشدید فرونشست در شهرهای ایران طبیعی است.
آسیب به یک ساختمان بر اثر فرونشست زمین
مستندات تاریخی از نیاکان ما نشان میدهد که همواره برداشت از منابع آب زیرزمینی با ورودی آن از طریق بارش تناسب داشته اما در قرن اخیر با برداشت بیرویه آب همراه شده و این تناسب از بین رفته است.
در حالیکه کارشناسان، غارت منابع آب زیرزمینی را مهمترین دلیل فرونشست زمین میدانند، شرکت مدیریت منابع آب ایران وجود یک میلیون چاه در کشور را به طور رسمی تایید کرده که آب برداشتی از آنها ۴۱ میلیارد متر مکعب معادل ۴ برابر کل مصرف آب یک سال بریتانیا، پربارشترین کشور اروپا است.
برداشت آب از یک چاه کشاورزی
تزریق آب به سفرههای آب زیرزمینی یکی از مسیرهای پیشنهادی کارشناسان برای کنترل فرونشست در ایران است.
کارشناس منابع طبیعی سعید اسکندری تزریق آب به منابع زیرزمینی را اولویت نجات منابع آب نمیداند و معتقد است که تزریق آب یک راه حل پیش روی ما هست و راهکاری که باید در اولویت قرار گیرد حذف برداشت آب از سفرههای زیرزمینی به وسیله چاهها است.
در مقابل کارشناس آب امین واحد میگوید که صفر کردن برداشت آب از چاه اجرایی نیست اما اگر اجرایی هم بود فرونشست را کنترل نمیکرد، زیرا در ۳ دهه اخیر ۱۴۰ میلیارد مترمکعب کسری مخزن داریم و این کسری تنها با تزریق آب به سفرهها قابل جبران است.
طرحهای تغذیه مصنوعی سفرههای آب زیرزمینی مدتی است در دستور کار صنعت آب قرار گرفته اما اطلاعات چندانی از این پروژهها رسانهای نشده است.
در یکی از معدود اطلاعات منتشر شده، امروز آغاز عملیات اجرایی فاز چهارم طرح تغذیه مصنوعی دشت گریز و سیرمند حاجی آباد در استان هرمزگان با سرمایه مردم کلید خورد.
همزمان با تکمیل این دو طرح امکان تزریق ۳.۵ میلیون متر مکعب آب سیلاب که پیشتر به دریا میریخت، به منابع آب زیرزمینی مهیا خواهد شد.
پایان پیام/