مدیریت برداشت آب، التهاب فرونشست مرودشت را کاهش می‌دهد

به گزارش خبرگزاری فارس از مرودشت، فرونشست زمین یکی از مخاطراتی است که بر اثر استفاده بی‌رویه از منابع آب های زیر زمینی رخ می‌دهد. 

این اتفاق بیشتر در دشت ها به مرور زمان بر اثر کاهش بارش ها و استفاده بیش از حد از آب های زیر زمینی به وجود می‌آید و خطراتی برای آن منطقه ایجاد می‌کند.

شهرستان مرودشت یکی از دشت های استان فارس است که با این خطر جدی دست و پنجه نرم می‌کند و در برخی از نقاط آن علائم نشست زمین رؤیت شده است. 

 از آنجا که فرونشستی در ۳۰۰ متری بنای تخت جمشید و مسکن مهر مرودشت اتفاق افتاده است باعث نگرانی مردم و ساکنین آن منطقه شده به همین خاطر مطالبه ای به منظور اندیشیدن تدابیری برای جلوگیری ازپیشرفت آن با عنوان (پیشگیری از فرونشست زمین در مرودشت) به ثبت رسانده اند. 

فارس این مطالبه را از مدیرکل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور پیگیری کرد. 

طهمورث یوسفی، مدیرکل مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور در گفتگو با خبرنگار‌‌ فارس در شیراز علت وقوع فرونشست زمین را توضیح داد و گفت: دشت های زیادی در کشور و دنیا وجود دارند که در معرض خطر فرونشست قرار میگیرند، دشت مرودشت در استان فارس یکی از این دشت ها است،باتوجه به اینکه میزان بارش باران نسبت به گذشته کم تر شده ‌و این منطقه قطب کشاورزی است و آب زیادی در آنجا مصرف میشود؛ بهره برداری بی‌رویه  از آب های زیرزمینی افزایش یافته  به همین‌خاطر در برخی قسمت های این دشت نشست زمین اتفاق افتاده است. 

او افزود: برخی قسمت ها ۱ سانتی متر  و برخی قسمت ها تا ۱۵ سانتی متر فرو‌ نشست داشته ایم. 

فرونشست زمین در نزدیکی تخت جمشید 

او درخصوص فرونشست در نزدیکی بنای تخت جمشید سخن گفت و اظهار داشت: فرونشست مربوط به زمین آبرفتی است و بنای تخت جمشید بیشتر در قسمت های سنگی بنا شده که تحت تاثیر فرونشست قرار نمی‌گیرد؛ البته قسمتی از آن در قسمت ابرفتی قرار گرفته و در معرض خطر است اما به این معنا نیست که چاره و راه حلی نداشته باشد. 

او ادامه داد: با مدیریت یکپارچه در برداشت آب کمتر از منابع زیرزمینی دشت ها می‌توان از گسترش این فرونشست و آسیب احتمالی به آثار باستانی تخت جمشید جلوگیری کرد. 

بهینه سازی تجهیزات موجود در دشت‌ها 

یوسفی در خصوص حیطه فعالیت سازمان زمین شناسی سخن گفت : سازمان زمین شناسی پدیده شناسی می‌کند، مثلا خطر فرونشست در دشت و پهنای خطر را شناسایی میکنیم و به سازمان های مختلف از جمله سازمان گاز، راه آهن، میراث فرهنگی و … که سازه هایشان در دشت است اعلام می‌کند و آنها باید سازه هایشان را بهینه سازی کنند. 

مناطق مسکونی نشست زمین را حس نمی‌کنند 

وی با اشاره به فرونشست دشت ها در مناطق مسکونی و تهدیدات احتمالی آن برای ساکنین بیان کرد: فرونشست در دشت معمولا به صورت یکپارچه اتفاق می افتد و معمولا ساکنین آن منطقه از آن خبر ندارند و آن را حس نمی‌کنند مگر اینکه عوارضی مثل شکاف به سطح زمین برسد و دیده شود. 

او ادامه داد: در صورت به وجود آمدن شکاف باید برای آن منطقه حریم خطر مشخص شود و در آنجا ساخت و ساز انجام نشود تا ساکنین از خطر در امان باشند. 

وی اضافه کرد: در واقع فرونشست مثل زلزله نیست که آنی بیاید و سازه را تخریب کند و سلامتی افراد را به خطر بیاندازد؛ به مرور رخ می‌دهد و ساکنین میبینند اتفاقاتی که در سطح زمین مثل ترک می افتد و می‌توانند از خطر احتمالی با عدم ساخت و ساز جدید و تخلیه آن مکان جلوگیری کنند. 

مناطق خطر مشخص شد 

او در آخر  در خصوص مدیریت و پیگیری های مختلف گفت: مدیریت کلان استان خیلی پیگیر این موضوع نشست هستند، مطالعات به خوبی انجام شده و مناطق خطر مشخص شده و ارگان های مختلف نیز در حال اقدامات خوبی هستند، اگر فرهنگسازی‌ شود و مردم نیز اطلاعات داشته باشند و تغییر الگوی کشت داشته باشیم میتوانیم آمار فرونشست های کمتری را داشته باشیم.

پایان پیام/خ



این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *