پل‌ ۱۰۰۰ ساله معمولان در آستانه تخریب/ میراثی که سیل از بین برد

به گزارش خبرگزاری تسنیم ازپلدختر، سیلاب پنجم و دوازدهم فروردین سال ۱۳۹۸ علاوه بر خسارت پنج هزار میلیارد تومانی به زیرساخت‌های این شهرستان خسارت هفت میلیارد تومانی به پل‌ها و آثار تاریخی وارد کرد.

پل‌های باستانی و تاریخی از جمله پلدختر، پل تاریخی کلهرت، پل گاومیشان و پل افرینه در این سیلاب خسارت جدی دید که هنوز بازسازی اصولی از این پل‌ها انجام نشده‌است تا نمادهای تاریخی پلدختر که شناسنامه این دیار است در معرض تخریب قرار بگیرد.

پل باستانی کلهرت معمولان یکی از پل‌های مطرح کشور و جهان مربوط به دوره ساسانی است. تاریخ این پل با توجه به کتیبه‌ای که بر روی دیواره سنگی از تنگه لهور قرار گرفته‌ مربوط به سال ۳۷۴ هجری قمری است و توسط بدر ابن حسنویه برای عبور کاروانیان و مردم آن زمان ایجاد شده‌است.

پل کلهرت در یک کیلومتری شمال شهر معمولان در کنار تونل ورودی این شهر و ۶۰ کیلومتری جنوب خرم‌آباد قرار دارد. این پل با ارتقاع ۲۶ متری طبق گفته برخی کارشناسان بلندترین پل تاریخی جهان است و ۱۰۳۸ سال قدمت دارد.

پل کلهرت بر روی تنگه‌ای سنگی و صخره‌ای با ۹۱متر قرار دارد. پایه‌های این پل به‌صورت بیضی‌شکل و دو کتیبه تاریخی در ضلع غربی پل و بر روی کوه لهور نوشته شده‌است.

اتصال دو طرف پل تاریخی کلهرت معمولان به کوه سربه‌فلک‌کشیده لِهور زیبایی دوچندانی به این پل به‌عنوان نماد و هویت شهر ارغوان‌ها داده‌است. این پل در ۲۷ بهمن‌ماه ۱۳۷۰ به شماره ۲۵۸۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

استان لرستان , پلدختر , سیل , وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,

وضعیت نامناسب پل‌های تاریخی لرستان

پل تاریخی کلهر پس از قرن‌ها همچنان مقاوم و مستحکم در برابر بلایای طبیعی مختلف پا برجا باقی مانده‌است، اما به‌سبب خسارات سیل ۱۳۹۸ و عدم بازسازی و مرمت اساسی این روزها در آستانه تخریب است.

علی مصطفی‌نژاد مدیر پایگاه پل‌های تاریخی لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: پل‌های کلهرت معمولان، کشکان، پلدختر، گاومیشان، سی‌پله، قلعه حاتم و چالان‌چولان در وضعیت نامناسبی به‌سر می‌برد.

وی افزود: وضعیت پل‌های تاریخی لرستان به مسئولان گزارش داده شده‌است و مدیرکل ستاد بحران در بحث نامه‌نگاری کمک کردند، اما اعتباری تاکنون عایدمان نشده‌است.

مدیر پایگاه پل‌های تاریخی لرستان با بیان اینکه پل کلهرت معمولان یکی از پل‌هایی بود که در سیلاب ۱۳۹۸ دچار خسارت زیادی شده‌است، عنوان کرد: این سیل به پل کلهرت، پلدختر و پل کشکان خسارات زیادی وارد کرد.

مصطفی‌نژاد بیان کرد: وضعیت پل‌های تخریب‌شده لرستان را به بهترین شکل ممکن انعکاس داده‌ایم و اسناد و مدارک این گزارش‌ها موجود است؛ وزارتخانه میراث‌فرهنگی هم در جریان این مشکل هستند.

وی با بیان اینکه  ۱۷میلیارد تومان اعتبار برای مرمت و بازسازی سه پل بزرگ تاریخی پلدختر نیاز است، افزود: ۵ میلیارد تومان برای پل کلهرت، ۱۰میلیارد تومان برای پل پلدختر و دو میلیارد تومان برای پل افرینه نیاز است.

استان لرستان , پلدختر , سیل , وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,

مرمت پل‌های تاریخی در گرو اعتبار

مدیر پایگاه پل‌های تاریخی لرستان تصریح کرد: اگر مرمت و بازسازی اساسی از پل‌های سیل‌زده این استان انجام نشود، این پل‌ها روزبه‌روز آسیب بیشتری می‌بیند.

مصطفی‌نژاد با اشاره به اینکه ۱۰۰پل تاریخی در لرستان وجود دارد که بازدیدهای دوره‌ای از این پل‌ها انجام می‌شود، اظهار داشت: اعتبار مناسبی به پل‌های تاریخی این استان تخصیص پیدا نکرده‌است و اعتبارات قطره‌چکانی است و نمی‌توان کاری از پیش برد.

وی افزود: اعتبارات سالانه‌ای برای حفظ وضع موجود پل‌ها بدون اینکه سیل، زلزله و یا هر حادثه طبیعی دیگری خسارت وارد کند وجود دارد که محدود و کم است.

مدیر پایگاه پل‌های تاریخی لرستان عنوان کرد: اقداماتی با اعتبارات در پل کلهرت انجام شده‌است و بعد از سیل مرمت پایه کرانه غربی سمت نمای جنوبی که کامل تخریب شده بود با اعتبار ۳۰۰میلیون تومانی انجام شد.

استان لرستان , پلدختر , سیل , وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,

وی بیان کرد: برخی پل‌های لرستان با اعتبارات اندک مرمت شده‌است، این اعتبارات ناچیز است و باید اعتبارات ملی برای مرمت پل‌های این استان تخصیص پیدا کند.

مصطفی‌نژاد گفت: طول پایه پل کلهرت ۲۰ متر، عرض ۱۰متر و ارتفاع از سطح رودخانه ۲۰متر است که ارتفاع پایه‌های این پل به‌اندازه یک آپارتمان هفت طبقه است و اعتبارات زیادی را برای مرمت لازم دارد.

مدیر پایگاه پل‌های تاریخی لرستان تصریح کرد: هیئت‌های کارشناسی از پل کلهرت بازدید کرده‌اند، اما یک ریال اعتبار تاکنون از ستاد حوادث کشور برای پل‌های این استان تخصیص پیدا نکرده‌است.

انتهای پیام/۶۴۶/.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *