سوزاندن پس چرای مزارع از عوامل مهم بروز آتش سوزی در طبیعت است
ابراهیم پیرزادیان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام عصر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار فارس سوزاندن پس چرای مزارع را از عوامل مهم آتش سوزی ها برشمرد و گفت: با اینکه در مورد ممنوعیت سوزاندن پسچرای مزارع در وزارت جهاد کشاورزی و مجلس شورای اسلامی قانونی وضع شده اما با توجه به برداشت محصول در مناطق گرمسیری و آماده کردن زمین برای کشت دوم، برخی از کشاورزان پس چرای مزارع را آتش می زنند.
وی افزود: در صورت عدم توانایی کشاورزان برای مهار آتش، به علت همجواری مزارع با یکدیگر و نزدیکی به اراضی جنگلی و مرتعی و سرایت اتش به دیگر نقاط در نتیجه عرصههای بسیاری دچار آتش سوزی و خسارت می شود.
منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام یادآور شد: سوزاندن پسچرا و کاه و کلش یکی از چالشهای عمده محسوب میشود که باوجود تذکر و آموزش مداوم به کشاورزان در مورد معایب سوزاندن مزارع، اما همواره به علت بی توجهی کشاورزان نسبت به عدم آتش زدن مزارع بعد از برداشت محصول، خسارتهایی عدیده ای به طبیعت و اراضی کشاورزی وارد می شود در حالی که کشاورزان به جای آتش زدن مزارع با شخم زدن، زمین خود را برای کشت دوم آماده کنند.
وی به تعامل این اداره کل با شهرداریها، جوامع محلی، دهیاریها و تشکلهای مردم نهاد به منظور کاهش آتش سوزی اشاره کرد و ادامه داد: مقابله با آتش سوزی قطعا همیاری و همکاری مردم را میطلبد و در این زمینه رسانه ها نیز برای فرهنگ سازی در بین کشاورزان و آحاد مردم نقش دارند و اگاه سازی و اطلاع رسانی در خصوص مخاطرت آتش سوزی اهمیت بسزایی دارد.
پیرزادیان یادآور شد: آتش زدن پس چرای محصولات در اراضی کشاورزی براساس ماده ۲۰ ‘قانون هوای پاک’ خلاف قانون است و مرتکبین به جزای نقدی و حبس محکوم خواهند شد و همچنین طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و مواد ۲ و ۲۲ قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا و ماده ۴۵ قانون حفاظت از جنگلها و مراتع مبنی بر آتش زدن نباتات در مزارع یا باغات مجاور جنگل جرم محسوب میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام اضافه کرد: هر ساله به علت آتش زدن بقایای کشاورزی و در برخی موارد انتقال آن به زمینهای مجاور به ویژه جنگل و مرتع خسارتهای جبران ناپذیری به محیط زیست و کشاورزی مناطق وارد میشود.
پیرزادیان گفت: از مهمترین دلایل سوزاندن عمدی کاه و کلش مزارع توسط کشاورزان، آماده سازی سریع مزرعه برای کشت بعدی و یا نابودی آفات خصوصا حشرات جوانه خوار در فصل بهار است در حالیکه آتش موجب کاهش حاصلخیزی خاک، افزایش فرسایش آبی و بادی، نابودی میکرو ارگانیسم های مفید و زنده خاک، آلودگی هوا و زمین، برهنه شدن سطح خاک، کاهش نفوذ آب باران در زمین، ایجاد روان آبهای سطحی، افزایش تبخیر و نیاز به آبیاری بیشتر می شود.
وی توضیح داد: بقایا پس چرا منابع غذایی مفیدی برای کشت بعدی محصول است و در صنایع مختلف از جمله چوب و کاغذ، پرورش گل و گیاه (قارچ)، تولید انرژی و کشاورزی استفاده دارد یا به عنوان نهاده دامی ذخیره سازی شود.
پیرزادیان افزود: آموزش جامعه کشاورزان، توسعه صنایع تبدیلی در روستاها، پژوهش های کاربرد پذیر کردن بقایای کشاورزی و تقویت مشوق های دولتی از مهمترین اقدامات در زمینه کاهش آتش سوزی در مزارع خواهد بود.
پایان پیام/