بودجه ۲۲ میلیاردی برای مقابله با آتشسوزی جنگلها چگونه خرج می شود؟/ نهادهای مسئول به وظیفه شان عمل می کنند؟!
به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، یکی از قدیمیترین بلایایی که میتواند در مدت زمانی کوتاه خسارتهای جبران ناپذیری به طبیعت جنگلها و مراتع وارد کند آتش سوزی است؛ این مهم از جمله خطرناکترین عوامل نابودی گیاهان زیست محیطی به شمار میآید.
جنگلها و مراتع در فصل گرما با توجه به خشک شدن گیاهان وعلوفه و برگ بر روی هم انباشته بیش از دیگر فصلها میتوانند مستعد آتش سوزی باشند، در این رابطه عوامل انسانی علاوه بر عوامل طبیعی ذکر شده نیز مقصر به حساب می آیند.
با توجه به آمار به دست آمده، سهم عامل دوم یعنی انسان در آتش سوزی منجر به نابودی منابع طبیعی ۸۰ درصد است؛ در استان ایلام و در مناطق گرمسیر این استان علاوه بر دو عامل مهم ذکر شده افزایش دما نیز یکی دیگر از از دلایل حریق در جنگلها و مراتع است زیرا با توجه به اینکه افزایش هر یک درجه دما ۱۷ درصد نیاز آبی را افزایش میدهد که این موضوع با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک استان ، وضعیت را حساس تر میکند.
یکی دیگر از عوامل مهم آتش سوزی در سطح مراتع طبیعی، آتش زدن پس چرای مزارع توسط کشاورزان است که علاوه بر آلودگی محیط زیست و اراضی زراعی، باعث افزایش امکان سرایت آن به دیگر نقاط مجاور نیز میشود.
۱۵ هکتار از اراضی کشاورزی چرداول در آتش سوخت، ۸ هکتار از پسماند مزارع ایوان در آتش سوخت (تیر ماه۱۴۰۰)، پیکر طلبه کشته شده در آتش سوزی دره شهر تشییع شد (خرداد۱۴۰۰ )، متاسفانه اینها تنها چند نمونه از انواع تیترهای اعلام حریق سطح مزارع و منابع طبیعی استان ایلام در سالهای اخیر است که در اثر بی توجهی مردم و مسوولین اتفاق افتاده است.
باید دید با توجه پایان بارشهای فصلی و آغاز برداشت محصولات کشاورزی و همچنین افزایش رو به رشد دما، مسوولان جهت اگاهی بخشی مردم و جلوگیری از آتش سوزیها در سطح مزارع وجنگلها چه اقداماتی را در دست اجرا دارند(البته تاکنون اقدامی جدی جهت آگاهی بخشی صورت نگرفته است).
آتش زدن پسماند مزارع عامل نابودی خاک و جانوران
علی سجادی یکی از شهروندان ایلامی در این رابطه به خبرنگار فارس گفت: متاسفانه در چند سال اخیر محیط زیست ایلام نسبت به آتش سوزی های مزارع و آلودگی های ناشی از ان بی تفاوت بوده است.
وی افزود: با توجه به آغاز فصل برداشت کشاورزان بعد از برداشت محصول زمین اقدام به آتش زدن بقایای کاه و کلش در زمین کرده و با الودگی محیط زیست، زمینه توسعه حریق به دیگر زمینهای مجاور را نیز فراهم میکنند.
علی جعفریان یکی دیگر از شهروندان بیان کرد: کسانی که اقدام به آتش زدن پس ماند مزارع میکنند علاوه بر مسئله آلودگی هوای موجب از بین بردن خاک و حیات جانوری استان میشوند، مسئلهای که بر اساس یک سنت سالهای سال است در استان اتفاق میافتد.
۸۹ درصد استان ایلام را منابع طبیعی تشکیل داده است
در این راستا ابراهیم پیرزادیان مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در این باره به خبرنگار فارس میگوید: با توجه به اینکه پوشش گیاهی، مراتع، جنگلها و فضای سبز جزو سرمایهها و ثروت استان ایلام محسوب شده، نگهداری این سرمایه عظیم طبیعی میتواند در توسعه این استان نقش بسزایی داشته باشد، چگونگی بهتر حفظ کردن این آب و خاک در راستای جلوگیری از فرسایش خاک، توسعه مراتع و جنگلها، افزایش منابع آب زیرزمینی، رودخانهها، پارکهای طبیعی جنگلی، حفظ محیط زیست وظیفه تمام مردم و مسوولین این منطقه است.
امسال تابستانی گرم را در پیش داریم
با توجه به پیشبینیهای سازمان هواشناسی امسال با تابستانی گرم روبرو هستیم در این رابطه جهت حفظ پوشش گیاهی غنی، تمام دستگاههای عضو ستاد بحران برای مقابله با حریقهای احتمالی باید آمادگی لازم را داشته باشند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام با اشاره به اینکه از تمام کشاورزان استان تقاضا داریم از سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع مجاور جنگلها و مراتع خودداری کنند و با این کار از برخاسته شدن خاکستر حاصل از سوزاندن این مواد و امکان سرایت حریق به جنگل از طریق هوا و ایجاد آتش سوزی گسترده جلوگیری کنند،گفت: تمام همکاران در جهت حفاظت از این عرصهها به صورت شبانه روزی فعالیت دارند و سامانههای ۱۵۰۴ و ۱۳۹ آماده دریافت اخبار و اطلاعات شهروندان در حوزه منابع طبیعی است.
گفتنی است ۸۹ درصد استان ایلام را منابع طبیعی تشکیل داده است.
امسال پوشش گیاهی خوب کار را در مقابل آتشسوزی سخت کرده است
حسن بهرام نیا استاندار ایلام در گفتوگو با خبرنگار فارس نیز با اشاره به اینکه جنگلها و مراتع از نعمتهای خدادادی هستند که باید از این مواهب الهی مراقبت جدی شود، گفت: مردم استان ایلام در زمان آتشسوزی در کنار سایر نیروها در جنگلها و مراتع بوده اند، اما با توجه به حجم بارندگیها در سال زراعی گذشته و پوشش گیاهی انبوه و متراکمی که در طبیعت استان ضروری است با توجه به تجربیات گذشته از هم اکنون پیشبینیهای لازم صورت گیرد و باید از ظرفیتهای لازم توسط محیط زیست و منابع طبیعی در این رابطه استفاده کرد.
استاندار ایلام تصریح کرد: در این رابطه به فرمانداران ماموریت داده شده تا با تشکیل گروههای جهادی مردمی و طبیعت دوست را در جهت مهار آتشسوزی با یونیفرم مشخص تشکیل دهند و بهطور همزمان آموزشهای لازم را به این گروهها ارائه کنند.
گفتنی است در سال گذشته مبلغ ۴۲ میلیارد تومان با تخصیص ۲۲ میلیارد تومان و معادل ۵۲ درصد برای تعیین تکلیف ۸ پروژه در جهت مقابله با آتش سوزی و مهار حریق و خرید تجهیزات لازم به برخی دستگاههای اجرایی اعتبار در نظر گرفته شده است، باید دید که ادارات سطح استان امسال از این میزان اعتبار چگونه در راستای مقابله با آتشسوزی اقدام میشود.
تشکیل ۱۷ گروه واکنش سریع برای مقابله با آتش
علیرضا محمدی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ایلام نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در این رابطه گفت: تشکیل ۱۷ گروه واکنش سریع، تجهیز سمنها و دهیاریهای حاشیه مناطق تحت مدیریت به وسایل و تجهیزات اطفاء حریق از قبیل: بیل، اره و… به تعداد ۱۰۰نفر، ایجاد آتش بر در سایت تکثیر و احیاء گوزن زرد ایرانی و کل انار واقع در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ شهر ایلام، شناسایی کانون های حریق در مناطق تحت مدیریت و همچنین بکارگیری ۴ نفر دیده بان در مناطق تحت مدیریت به منظور اطفاء حریق به موقع از اول خرداد تا پایان شهریور ماه سالجاری و برگزاری نشست با سمنهای محیط زیستی در خصوص تبادل نظر جهت جلوگیری از اطفاء حریق از جمله این اقدامات است.
وی در پایان گفت: لازم به ذکر است از جمله مهترین اقدامات انجام شده در راستای جلوگیری از اطفا حریق، برگزاری کارگاه آموزشی اطفاء حریق برای نیروهای یگان حفاظت محیط زیست و سمنهای محیط زیستی است.
از جمله اثرات منفی آتشسوزی
یکی از عوامل بسیار مهم تخریب جنگلها و مراتع، آتش سوزی بوده که با توجه به شدت آن اثرات متفاوتی بر محیط تحمیل میشود. از بین رفتن درختان و پوشش گیاهی و پیشروی کویر، کاهش تنوع گیاهی در جنگل، به خطر افتادن حیات وحش و از بین رفتن گونههای نادر جانوری از دست رفتن مواد آلی خاک، آلودگی هوا و شیوع بیماریهای تنفسی، کاهش عمر مفید سدها در اثر از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک و همچنین وقوع سیلابهای سهمگین کاهش ذخیره آبهای زیرزمینی تنها برخی از اثرات زیست محیطی آتش سوزی مراتع و جنگلها است.
پایان پیام/