۱۰۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی طی ۵ سال گذشته طعمه حریق شدند

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: همانطور که همگان مطلع هستند کشور ایران نیز همانند سایر کشور های جهان در معرض تغییر اقلیم قرار دارد که برنامه‌ریزی در جهت کاهش اثرات این پدیده امری اجتناب ناپذیر است.

محمد حسن نامی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور صبح امروز در مراسم گرامیداشت هفته درخت کاری که در سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور برگزار شد اظهارکرد: حدود  ۱۴۰ میلیون هکتار از کل مساحت کشور، عرصه‌های منابع طبیعی (انفال) است که از این رقم ۱۴ میلیون هکتار آن جنگل، ۳۴میلیون بیابانی و بقیه مرتع است.


نامی افزود: در اهمیت عرصه‌های منابع طبیعی که جزیی از انفال میباشند، همان بس که خداوند متعال در قرآن سوره ای بنام آن آورده است. 


یَسأَلونَکَ عَنِ الأَنفالِ ۖ قُلِ الأَنفالُ لِلّهِ وَالرَّسولِ ۖ فَاتَّقُوا اللّهَ وَأَصلِحوا ذاتَ بَینِکُم ۖ وَأَطیعُوا اللّهَ وَرَسولَهُ إِن کُنتُم مُؤمِنینَ
از تو درباره انفال سؤال می‌کنند؛ بگو: «انفال مخصوص خدا و پیامبر است؛ پس، از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید و خصومت‌هایی را که در میان شماست آشتی دهید! و خدا و پیامبرش را اطاعت کنید اگر ایمان دارید! (سوره انفال، آیه۱ ))


 وی در ادامه با طرح این پرسش که ما چگونه از این ثروت عمومی  استفاده می‌کنیم؟ گفت: ثروتی که می‌تواند به عنوان یک فرصت طلایی وبه نفع همه مردم باشد، بدلیل سوء مدیریت ها و کم توجهی ها، میشود بلای جان مردم.تقریبا در تمام سطوح جامعه این مشکل به چشم میخورد، از مردم کوچه وبازار گرفته تا مسئولین وسیاست گذاران واهل دانش واگر از موضوع تغییر اقلیم صحبت میکنیم ریشه اش در همین کم توجهی ها وسوء مدیریت هاست.


نامی جنگل‌ها و مراتع را از مهم‌ترین و باارزش‌ترین عرصه های منابع طبیعی دانست که نقش اساسی در تأمین نیازمندی‌های انسان (اکسیژن، آب، مواد غذایی، دارویی و …) داشته و از طرفی از بروز سیلاب ، پر شدن مخازن سدها جلوگیری کرده و موجب تغذیه آب‌های زیرزمینی و پرآب شدن چشمه سارها و قنوات می شوند، خاطرنشان کرد: دانشمندان معتقدند ارزش‌های زیست محیطی جنگل‌ها و مراتع(تولید اکسیژن، حفظ آب‌وخاک، تلطیف هوا، حفظ گونه های گیاهی و جانوری و …) بیش از ۷۵ درصد، تولید علوفه و چوب تنها ۲۵ درصد ارزش این منابع هست.


رئیس سازمان مدیریت بحران کشور تاکید کرد: امروزه تحقق توسعه پایدار کشور بدون توجه بـه مسائل محیط‌زیست و منابع طبیعی میسر نیست. بر این اساس بـا درک ایـن واقعیـت کـه منـابع طبیعـی موجود در کشور ما محدوده بوده و روند تجدید پذیری آن به‌کندی صورت می‌پذیرد و یا گاه به دلیل میـزان تخریـب غیرقابـل احیـاء شـود. نامی تصریح کرد: مجموعـه اقدامات دستگاه‌های مختلف اجرایی در فرآیند توسعه باید متناسب بـا وضـعیت منابع و با رعایت اصول آینده‌نگری و پایداری کشور انجام گیرد. 


وی افزود: برآوردها نشان می‌دهد که حـدود ۱۲ میلیـون هکتـار از سـطح کشـور از جنگـل پوشیده شده است. وسعت مراتع کشور، نیز حدود ۹۰ میلیون هکتار می باشد. آمارها از وابستگی معیشت ۹۰۰ هـزار خـانوار عشـایری و روسـتایی بـه مراتـع کشـور و استفاده ۷۰ تا ۸۳ میلیون واحد دامی از این منابع در طول سال است. وجود عـواملی مانند چرای بیش از ظرفیت تولید مراتع، تأمین نیازهای سوخت بهره‌برداران و عشایر از گیاهان مرتعی، تغییر کاربری اراضی مرتعی، به تخریب مراتـع کشـور روندی تشدید یابنده بخشیده است کـه ایـن موضـوع بـه بیابـانی شـدن سـطوح گسترده‌ای از کشور خواهد انجامید.


وی گفت: از طرفی آمار ها نشان می‌دهند که  طی ۲۵ سال گذشته ۱۱۷ سیل بسیار بزرگ در سطح ملی داشته ایم. همچنین حدود ۱۰۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی طی ۵ سال گذشته طعمه حریق شده است.

نامی با انتقاد از رشد خسارات ناشی از حوادث طبیعی در کشور گفت:  فقط برای سال ۱۳۹۸ مبلغ حدود  ۷۰ هزار میلیارد تومان خسارت ناشی از سیلاب داشته ایم . خاطره تلخ لغزش زمین در روستای آبیکار ِاستان چهار محال وبختیاری با ۵۳ کشته، همچنین لغزش زمین و نابودی کامل دو روستا، در زلزله رودبار ومنجیل ، هیچگاه فراموش نمیشود و موارد دیگری ماند فرونشست زمین و… که در این مجال نمی‌گنجد.


دبیر شورای عالی مدیریت بحران کشور رویکرد دولت سیزدهم را انقلابی عمل کردن  و انجام وظایف قانونی بدور از هرگونه تعلل  دانست و گفت: انقلابی عمل کردن کار شبانه روزی میخواهد و همانگونه که جهاد در دوران دفاع مقدس ، ادبیات جهادی را در سرتاسر کشور، پایه گذاری کرد؛ الان هم باید همان راه را ادامه داد. چرا که خیلی زود دیر می‌شود.


نامی تاکید کرد: یکی از مهمترین کارهایی که باید انجام داد، اجرای پروژه های آبخیز داری در بالا دست وانجام پروژه هایی آبخوان داری در بخش میانی شامل اجرای پروژه های پخش سیلاب وساخت سدهای زیر زمینی  ، همچنین اجرای  اقدامات مربوط به آبخیز داری شهری در مناطق جمعیتی می باشد. همچنین انتظار است برنامه ریزی های لازم به منظور پیش بینی وپیشگیری از حریق در جنگل ها ومراتع کشور در دستور کار سازمان ذیرط قرار گیرد، هرچند اقداماتی در این خصوص انجام گرفته اما کافی نیست.


رئیس سازمان مدیریت بحران کشور به مواد ۱۳ و۱۴  قانون مدیریت بحران کشور  و وظایفی که برای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور پیش بینی شده است پرداخت و گفت: از جمله مهمترین انها بحث آبخیز داری ، اطفاء حریق وایجاد ساما نه های پایش سیل، لغزش زمین و… می باشد که امید وارم به زودی محقق شود.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان مدیریت بحران کشور نامی در پایان سخنان خود با بیان اینکه سازمان مدیریت بحران کشور به عنوان یک دستگاه نظارتی وبه منظور انسجام دهی بین دستگاه های ذیمدخل در امر مدیریت مخاطرات طبیعی، این آمادگی را دارد تا در قالب ماده ۱۶ قانون مذکور،  با  انجام حمایت های مالی وکارشناسی، موجبات تسریع در اجرای پروژه های عام المنفعه  را فراهم آورد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *