لزوم توجه گلخانه داران به هشدارهای هواشناسی
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد در توصیهای به گلخانه داران استان یزد به تشریح توصیههای حفاظتی و کنترلی، مدیریتی، تغذیهای و تهویه پرداخت.
محمود توکلی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در یزد، با اشاره به وضعیت هوای استان در ماه پایانی سال و هفته آخر بهمن از برگزاری نشست کمیته هواشناسی گلخانهای استان با موضوع محصولات گلخانهای خبر داد و افزود: با توجه به کاهش شدید دمای هوا در هفتهای که گذشت و احتمال بروز سرما وجود دارد؛ تمام اقدامات حفاظتی نظیر کنترل دمای گلخانهها با دماسنج، تهویه گلخانه، تعبیه موتوربرق در داخل گلخانه، تهیه سوخت دوم و مشعلهای دوگانهسوز موردتوجه قرار گیرد.
وی اظهار کرد: سرکشی و بازدید مستمر از گلخانهها در طول شب، برای جلوگیری از تنش سرمایی به بوتهها در اثر قطع احتمالی برق یا گاز و خاموش شدن دستگاههای گرمایشی و اطمینان از استحکام سازهها، سالم بودن پوشش پلاستیکی و بسته بودن درب و پنجرههای گلخانه با توجه به وزش باد شدید طی هفته آینده توصیه میشود.
*توصیههای حفاظتی و کنترلی
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد گفت: کشاورزان در گلخانههای با کشت توأم ابتدا به حذف بوتههای آلوده به آفت در حاشیههای گلخانه اقدام کنند و سمپاشی علیه آفات موجود و سپس انتقال و کشت نشاء جدید انجام شود.
توکلی افزود: در تهیه نشاء دقت لازم برای خرید از مراکز معتبر و مورد تأیید جهاد کشاورزی و دارای مجوز رسمی از جهاد کشاورزی صورت گیرد و نشاءهای سالم و عاری از بیماری توتا خریداری و کاشت شود.
وی توصیه کرد: از تلههای نوری و فرمونی برای ردیابی و از نصب توری روی دریچهها برای کنترل آفات گلخانه استفاده شود و نیز بوتههای آلوده به آفت از گلخانه حذف و خارجشده و در جای مناسب معدوم گردد.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد ادامه داد: علفهای هرز و ضایعات و بقایای گیاهی اطراف گلخانهها معدوم شود و برای جلوگیری از تنش دمایی و طغیان بیماریهای قارچی، اختلاف دمای شب و روز در گلخانه کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد.
*توصیههای مدیریتی
توکلی با یادآوری نزدیک شدن زمان تغییر کشت گفت: گلخانههایی که صرفه اقتصادی ندارند به حذف بوتهها و آمادهسازی زمین (با توجه به سرمای هوا و تشدید آن در روزهای پیش رو) برای کشت بهاره اقدام نمایند.
وی گفت: با توجه به پایان کشت پاییزه و دمای مناسب هوا از شنبه (۱۹ بهمن) گلخانه دارانی که قصد نگهداری بوتههای خیار خود را داشتند میبایست به هرس برگهای پایینی و پایین آوردن بوتهها اقدام میکردند و نیز هرس برگهای اضافی با قیچی و صبحها انجام شود.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد توصیه کرد: هر نوع محلولپاشی باید در هوای آفتابی و نسبتاً گرم انجام شود و از انجام محلولپاشی در روزهای ابری و با بارش برای پیشگیری از شیوع بیماریهای قارچی خودداری شود.
*توصیههای تغذیهای
توکلی با اشاره به سردی خاک درکشت پاییزه و کاهش جذب عناصر شیمیایی از خاک برای کاهش هزینهها گفت: آزمایش خاک و تغذیه بر اساس نتایج آزمایش خاک انجام شود و برای کاهش خطر بیماریهای قارچی در گلخانه و با توجه به گرمایش خاک درکشت بهاره از کود دهی با کودهای تازه دامی خودداری شود.
وی تصریح کرد: در صورت نیاز از کودهای آماده مثل ورمی کومپوست، کودهای پلیت شده کودهای دامی پوسیده و مورد تأیید آبوخاک استفاده شود.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد بیان کرد: گلخانه دارانی که قصد نگهداری بوتههای موجود خیار و کشت توأم رادارند برای کاهش رطوبت در محل کشت نشاءها به هرس برگهای پایینی بوتههای خیار اقدام کنند و دور آبیاری به نحوی تنظیم شود که رطوبت برای نشاءهای تازه کشتشده در حد نرمال باشد.
توکلی افزود: بعد از کاشت نشاءها به دادن کودهای ریشه زا نظیر هیومیک اسید و کودهای فسفره اقدام شود.
*توصیه تهویه
وی توصیه کرد: در روزهای سرد به دلیل مسدود بودن طولانیمدت پنجرهها، تهویه و گردش هوای داخل گلخانه با فنهای سقفی یا فنهای بخاریهای داخل گلخانه انجام شود و عملیات سمپاشی صورت نگیرد.
کارشناس اداره کل هواشناسی استان یزد افزود: برای کنترل آب چک در گلخانهها در ساعات عصرگاهی ابتدا بخاریها روشن و بعد دریچهها بسته شود و در گلخانههایی که پوشش پلاستیکی تازه تعویض شده پدیده آب چک کردن بیشتر است لذا با تهویه مناسب و در چند نوبت از اشباع هوای گلخانه از رطوبت جلوگیری و آب چک به حداقل رسانده شود.
توکلی یادآور شد: کشاورزانی که قصد تأسیس گلخانه جدید دارند از سازههای تیپ یک (که در کنترل شرایط محیطی بهتر عمل میکند) استفاده نموده و برای اخذ تسهیلات و راهنمایی بیشتر میتوانند به جهاد کشاورزی محل مراجعه نمایند.