عرصههای جنگلی گلستان در آتش کمبود تجهیزات میسوزند/آتشسوزی در بیش از ۱۰۰ هکتار جنگل
اگرچه به گفته کارشناسان در آتشسوزی جنگلها همواره عامل انسانی یکی از دلایل اصلی حریق در جنگلهاست اما نبود تجهیزات پیشرفته و کافی به خصوص در بخش بالگرد و هلیکوپتر موجب شده تا در سالهای اخیر شاهد آتشسوزیهای بیشماری در سطح جنگلهای گلستان باشیم.
به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، افزایش گرما در ماههای اخیر و کاهش میزان بارندگی موجب خشکی کامل جنگلها شد، امری که جنگلهای گلستان را مستعد آتشسوزی کرد براساس گفتههای مسوولان منابع طبیعی گلستان از ابتدای سال جاری تاکنون به غیر از آتشسوزی اخیر در «جهاننما» حدود ۹۷ هکتار از جنگلهای استان دچار حریق شده است، آخرین مورد آتشسوزی در عرصههای جنگلی مربوط به پنجشنبه هفته گذشته در است طبق برآوردها حدود ۱۵۰ هکتار از عرصههای جنگلی «جهاننما» به صورت لکهای و تجمیعی دچار حریق شد.
آتشسوزی اخیر در منطقه حفاظت شده «جهاننما» کردکوی
به گفته کارشناسان نبود تجهیزات پیشرفته و کافی به خصوص در بخش بالگرد و هلیکوپتر موجب شده تا در سالهای اخیر شاهد آتشسوزیهای بیشماری در سطح جنگلهای گلستان باشیم در حالیکه اگر تجهیزات مناسبی در استان وجود داشته باشد میتوان در همان ساعات اولیه با کمترین خسارات حریق را مهار کرد.
* رئیس محیطزیست کردکوی: امکاناتی که برای مهار حریق در گلستان وجود داشت کارگشای مهار آتشسوزی در «جهاننما» نبود
رئیس محیط زیست کردکوی در خصوص آتشسوزی اخیر در «جهاننما» در گفتگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: در حالی که در منطقه «جهاننما» به دلیل شرایط خاص آن همیشه شاهد رطوبت بالا در این منطقه بودیم اما گرمای بیسابقه هوا، کمبود رطوبت و از سویی پوشش خاص منطقه موجب اشتعال شدید شد و وزش باد هم مزید بر علت شد تا حریق گسترش یابد.
آتشسوزی اخیر در منطقه حفاظت شده «جهاننما» کردکوی
آتشسوزی اخیر در منطقه حفاظت شده «جهاننما» کردکوی
کریم تازیکه با اشاره به کمبود امکانات در خصوص مهار حریق در عرصههای جنگلی استان تصریح کرد: امکاناتی که برای مهار حریق در اختیار داریم کارگشای مهار آتشسوزی در «جهاننما» نبود تنها امکانات هوایی میتواند در این رابطه مثمرثمر باشد البته استقرار خودروهایی با ظرفیت حمل آب، تراکتور و بالگرد نیز میتواند بسیار کمککننده باشد.
وی با بیان اینکه کار اصلی محیط زیست حفاظت از منطقه «جهاننما» است، افزود: مجموعه ما نمیتواند به تنهایی در خصوص تأمین اعتبار برای امکانات و تجهیزات اطفای حریق اقدام کند بلکه اعتبارات لازم برای این امر باید از طریق استان و کشور تأمین شود.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان کردکوی خاطرنشان کرد: در پارک ملی گلستان نیروهایی به عنوان آتشبان تعریف و مستقر هستند برای منطقه حفاظت شده «جهان نما» درخواست استقرار آتشبان را دادهایم اما اعتبار لازم برای این امر تأمین نشد تحقق این درخواست برای منطقه بسیار کارگشا خواهد بود.
*مسکوت ماندن استقرار بالگرد در گلستان بعد از گذشت ۱۶ سال
آنچه به نظر میرسد کمبود تجهیزات برای اطفای حریق یکی از عوامل اصلی در گسترش آتشسوزیها در عرصههای جنگلی است، براساس گفتههای معاون فنی اداره کل محیط زیست گلستان امکانات و تجهیزات برای اطفای حریق به سه دسته تشکیلات انفرادی، تجهیزات گروهی و تجهیزات پیشرفته تقسیم میشود و ببیشترین کمبود در بخش تجهیزات پیشرفته همچون بالگرد و هلیکوپتر آتشنشانی است.
وحید خیرآبادی با بیان اینکه بیشتر جنگلهای گلستان در مناطق کوهستانی واقع شده است، افزود: این جنگلها بیشتر در مناطق صعبالعبور هستند که جاده دسترسی مناسبی نیز ندارند بنابراین در زمان آتشسوزی تجهیزات پیشرفته میتواند کارگشا باشد.
وی خاطرنشان کرد: برای آنکه حریق را در لحظه کنترل و مهار کنیم نیاز داریم در جاهایی که امکان گسترش حریق وجود دارد نیروها را مستقر کنیم.
معاون فنی اداره کل محیط زیست گلستان در خصوص عدم برخورداری استان از بالگرد هوایی گفت: این موضوع به حدود ۱۶ سال پیش باز میگردد زمانی که در استانداری پروتکلهای مربوط به اطفای حریق نوشته میشد مقرر بود گلستان به عنوان استان محل استقرار بالگرد در نظر گرفته و برای مازندران، گیلان و سمنان استان معین باشد، هماهنگیهای لازم انجام و حتی استقرار تجهیزات انجام شد وقتی نتایج به تهران ارسال شد استقرار بالگرد مسکوت باقی ماند و کارهای انجام شده برای استقرار بالگرد در گلستان نتیجهای نداشت.
خیرآبادی گفت: تنها یک بالگرد در هلال احمر استان مستقر است که بیشتر کارهای ترابری را انجام می دهد و بالگردی که برای جهاننما فرستاده شده بود از تهران بود در حالی که در حریق یک زمان طلایی داریم و هر چه در آن زمان طلایی در مدت زمان کمتری نیرو، تجهیزات و امکانات را برای اطفای حریق مستقر کنیم میتوانیم در محدوده کوچکتر حریق را مهار کنیم.
وی عامل انسانی را از دیگر عوامل مهم در بروز آتشسوزی در عرصههای جنگلی عنوان کرد و گفت: حضور بیضابطه گردشگر در مناطق جنگلی که اصلأ نباید حضور پیدا کنند موجب آتشسوزی در جنگلها میشود اگر هر جادهای در قالب «جاده حفاظتی» یا «طرح جنگلداری» یا موارد دیگر تعریف کنیم مردم از این جادهها استفاده خواهند کرد مگر آنکه قانون محکمی برای عدم ورود مردم به مناطق حفاظت شد جنگل وجود داشته باشد.
* بزرگترین شبکه احداث جادههای دسترسی در جنگلهای متعلق به گلستان است/ با افرادی که در مناطق حفاظت شدن جنگلها اقدام به روشن کردن آتش میکنند باید برخورد محکمی شود
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان عامل انسانی را در تمام آتشسوزیهای جنگلهای استان دخیل میداند، به گفته عبدالرحیم لطفی در شرایطی که استان چندین ماه فصول خشک را سپری میکند و قطعأ پتانسیل آتشسوزی در جنگلها و مراتع نیز بیشتر است باید برای افرادی که در مناطق ممنوعه جنگلها اقدام به روشن کردن آتش میکنند قانونگذاری و جرمانگاری انجام شود.
وی با بیان اینکه ۱۷ پارک جنگلی در گلستان وجود دارد، افزود: در تمام این پارکها مکانها برای روشن کردن آتش مشخص شده است متأسفانه مردم تمایل دارند در جاهای بسیار خلوت و دور از دسترس جنگلها اتراق داشته باشند که همین امر موجب حریق در جنگلها خواهد شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به نتایج طرح جنگلداری در استان گفت: در حال حاضر طرحهای فنی و نظارتی در استانهای شمالی اجرا میشود به آن معنا که نیروهای حفاظتی در جنگلها پخش شدهاند، طرحهای بهرهبرداری در جنگلها وجود ندارد و بیشتر بحث کنترل آفات و بیماریها مطرح است.
لطفی با بیان اینکه امکانات گلستان نسبت به سایر استانهای شمالی از وضعیت خوبی برخوردار است، افزود: سال ۱۳۹۶ با مساعدت مدیریت بحران و سازمان برنامه و بودجه اعتبار مکفی برای خرید ۲۸ خودرو جدید کمکدار و تجهیزات خوبی برای یگان حفاظت در نظر گرفته شد در حال حاضر نیز در استان ۵۴ خودرو کمکدار به اضافه ۱۵۰ موتورسیکلت نیروهای شرکتی و حفاظتی منابع طبیعی در حال حفاظت از منطقه هستند.
وی در خصوص احداث جادههای دسترسی جدید در جنگلها گفت: طبق قانون اجازه احداث جادهها دسترسی جدید در جنگلها را نداریم چرا که قبلا تمام این جادهها احداث شده است در واقع بزرگترین شبکه احداث جادههای دسترسی در جنگلهای متعلق به گلستان است با این وجود بخشی از این جادهها بر اثر ریزش و بارندگیهای سیلآسا در سنوات اخیر نیاز به مرمت دارند.