خطرناکترین اثر فرونشست زمین در تغییر آبخوانها است
مدیر گروه آبزمینشناسی سازمان زمینشناسی کشور از خطرات احتمالی فرونشست در تغییر آبخوانها و جلوگیری از نفوذ آب در لایههای زیرین زمین و درنهایت وضعیت خطرناک بحران آب و بحران فرونشست در کشور خبر داد.
ایمان انتظام در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در استان تهران، با تأکید بر اینکه فرونشستها آثار مخربی دارند و خطرناک هستند اظهار داشت: تأثیر فرونشست در ایجاد شکاف در ساختمانها یا سطح زمین قابلمشاهده است اما آنچه در این موضوع اهمیت بیشتری دارد مربوط به تغییرات لایههای زیرین زمین است خطرات محیط زیستی را نیز به همراه دارد.
وی افزود: غالب دشتهای کشور و همچنین استان تهران از لایههای ریزدانه تشکیلشده و با کاهش سطح آبهای زیرزمینی، لایهها کاملاً متراکم شده و خلل و فرج آن از بین میرود و درنهایت موجب تغییر آبخوانها خواهد شد.
مدیر گروه آبزمینشناسی سازمان زمینشناسی کشور در ادامه گفت: بیشترین تخریب ناشی از فرونشست مربوط به تغییر آبخوانها است زیرا که با تراکم زیاد ریزدانهها آبخوانها لایهلایه شده و ارتباط میان قسمتهای مختلف از بین میرود.
انتظام تصریح کرد: در عمق ۴۰ متری زمین ریزدانههای ضخیم متراکم شده و منجر به جلوگیری از نفوذ آب میشود که در این صورت از ذخیره آب جلوگیری شده و یکی از عوامل ذخیره آب از دست خواهد رفت.
وی با بیان اینکه بیشتر آثار سطحی فرونشست دیده میشود ادامه داد: اغلب فرونشستها به منزله ایجاد شکاف در سطح زمین با ساختمان و نیز تغییر در خطوط راهآهن، انتقال برق و … عنوان میشود اما بیشترین تأثیر فرونشست در لایههای زیرین زمین است که در صورت عدم توقف فرونشست آبخوانها صدمه میبیند.
مدیر گروه آبزمینشناسی سازمان زمینشناسی کشور با بیان اینکه در حال حاضر در وضعیت خطرناکی درزمینه بحران آب و درنتیجه آن بحران فرونشست در کشور روبهرو هستیم ابراز داشت: بهمنظور توقف فرونشستها میبایست مدیریت آب با جدیت انجام شود و میزان مصرف و کارایی افزایش یابد و تا جایی که یک امکان دارد از آب بهتر و بهینهتر استفاده شود.
انتظام در پایان با تأکید بر اینکه برای استخراج آب نباید به عمق رفت خاطرنشان کرد: مقدار زیادی آب در بخش کشاورزی استفاده میشود و به دلیل اینکه در کشور ما تبخیر بالاست لذا در کشاورزی نیز باید بهسوی روشهای نوین کشاورزی پیش رویم.